Amanda

Amanda

Urban Witches Rotterdam is een plek vol stadshekserij, maanmagie en intersectioneel feminisme voor slayista’s die niet bang zijn voor hun schaduw.

Zij en haar kat: van godin tot zwarte metgezel van de heks (deel 1)

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on tumblr
Share on pocket
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Katten en heksen. Die twee gaan net zo goed samen als lavendel en amethist. Als je denkt aan een heks, dan denk je aan een zwarte kat. Niet alleen vroeger maar zelfs in deze moderne tijd kijkt niemand op als een heks een kat heeft. Maar waarom hebben katten zo’n grote rol in de geschiedenis van hekserij? Dianda van Gunst, kattengedragdeskundige vertelt je meer over de rijke geschiedenis tussen mens en kat.

Katten en Egypte

Net als elk kattenboek – heel cliché – gaan we beginnen met katten en Egypte. Egyptenaren waren die-hard kattenliefhebbers. Als er een kat dood ging waren ze in de rouw en werden de wenkbrauwen afgeschoren. Ben je een kattenmoordenaar? Dan kan je het zelf ook wel shaken en volgt jou hetzelfde lot. Tegenwoordig gebeurt dat echt niet meer – helaas of niet. De kat zie je in het oude Egypte overal terug. Van de Sfynx tot Bastet. Maar hoe kan het dat een wilde kat ineens overal te vinden was in Egypte? 

Voorouders en hun magische metgezellen

Jouw huistijger heeft veel geschiedeis. De originele voorouder van onze kat is de Felis Silvestris. En deze kan je weer verdelen onder vijf wilde katten soorten: 

  • Europese wilde kat
  • Noord Afrikaanse wilde kat
  • De Aziatische steppenkat
  • De Zuid Afrikaanse wilde kat
  • De Chinese bergkat. 

Onze huiskatten zijn voortgekomen uit de Noord Afrikaanse wilde kat, de makkelijkste kat om te temmen, dezelfde als die vereerd werden in het oude Egypte. Tienduizend jaar geleden waren er geen gedomesticeerde katten maar alleen wilde katten. De gedomesticeerde kat moest zichzelf transformeren van een solitaire, territoriaal dier dat een hekel had aan mensen, naar een dier dat heeft geleerd om een band te creëren met mensen. Saillant detail: honden hebben hier ongeveer vijftienduizend jaar over gedaan, katten deden dit in een kortere tijd.

Samenkomst van kat en mens

De mens ging graan en ander eten verbouwen en bewaren. Muizen zijn er dol op. Dit trok mogelijk de wilde katten en andere roofdieren aan. Een mogelijke verklaring voor de domesticatie is dat een paar dappere wilde katten durfde te jagen binnen het territorium van de mens, waardoor er een mooie band ontstond. Uiteindelijk moesten katten leren samenleven met mensen en andere katten. Hoogstwaarschijnlijk hebben een aantal wilde poezen gekozen om te bevallen binnen de veilige muren van de mens waardoor kittens aan mensen hebben kunnen wennen. Hierdoor werd de evolutie naar domesticatie in gang gezet.

Gejatte katten

Katten werden steeds populairder als huisdier. De Grieken zouden zelfs katten gestolen hebben vanuit Egypte om zo hun eigen knaagdierenprobleem op te lossen. Op deze manier zouden katten verspreid zijn door Europa. Egypte was een handelsplek en redelijk makkelijk te bereiken via de Nijl. Zo komen we weer even terug bij het oude Egypte waar de katten aanbeden werden alsof ze goden waren. En laten we eerlijk wezen, zo behandelen wij ze nog steeds, toch?

Goden en Godinnen

In veel culturen vind je goden en godinnen terug die iets met katten hebben. De meeste vind je in Egypte zoals de leeuwin Mehit; deze machtige leeuw werd in verband gebracht met de koning. Je ziet Mehit ook vaak afgebeeld als beschermer en bewaker, zowel in het leven als in het hiernamaals. Mehit schijnt ook de Sphynx te zijn in Egypte. Naast Mehit is er ook nog Sekhmet, dochter van Re. Zij werd in verband gebracht met geneeskunde maar ook als godin van wraak en oorlog. 

Natuurlijk kunnen we de meest bekende kattengodin Bastet niet vergeten. De godin die van een woeste leeuwinnengodin veranderde later naar een zachtaardigere moederpoes versie. Hierdoor werd zij in verband werd gebracht met katten, geboorte, vrouwen, vruchtbaarheid en bescherming tegen ziektes. Bastet werd later ook geassocieerd met vrouwen en kinderen. Zoals met veel andere Egyptische goden, speelde ze ook een rol als gids en helper in het volgende leven. De laatste bekende kattengod is Maahes. Maahes had een leeuwenhoofd en was God van de oorlog. Zo zijn er nog veel meer goddelijke katten in Egypte, maar ook buiten Egypte hoef je niet ver te zoeken.

Griekse godin Hekate, in verband gebracht met kruisingen, duisternis en hekserij zou haarzelf in een kat kunnen transfigureren. Het verhaal gaat dat zij dit deed om te ontsnappen aan het monster Typhon. Ook godin van de jacht en de maan, Diana kon zich volgens een mythe ook in een kat veranderen om haar broer te verleiden. Natuurlijk kunnen we de Noorse godin Freya niet vergeten. Haar wagen werd immers voortgetrokken door katten. Maar hoe komt die kat nu terecht bij de heks? De volgende keer vertelt Dianda je meer over katten, heksen en de maan.

Dit artikel werd geschreven door Dianda van Gunst, kattengedragdeskundige. Meer Urban Witches ontmoeten? Meld je dan aan voor onze online coven.

Verder lezen..

2018 wordt een combi van Hermelien Griffel en Luna Leeflang

Nog 1 nachtje slapen. Dan gaan we spetterend het nieuwe jaar in. Ik ga knallend 2017 uit. Het was een jaar van groei en hobbels. 2016 was een bitch, Dorothea Omber Style. 2017 was als Minerva Anderling, streng maar rechtvaardig.  Er was ruimte voor herstel, voor groei en voor transformatie (zie hoe subtiel ik transfiguratie

Read More »

Wat hekserij mij leerde over selfcare en depressie.

Soms heb je rukdagen, baaldagen, kutdagen. Van die dagen waar niks wil lukken, niets meezit en je geen idee hebt wat je met jezelf of je omgeving aan moet. Met deze dagen weet Lis ondertussen wel raad, ze vertelt je wat hekserij haar leerde over selfcare en hoe zij omgaat

Read More »

Als je denkt dat je een beetje loco wordt

Er zijn momenten in je leven wanneer je denkt, ik word gek. Of zoals een vriendin van mij zegt: Je bent een beetje Poco Loco. Maf. Vaag. Gestagneerd. Het grote NIETS zeg maar, er komt niets uit je handen. Je creativiteit is een ommetje gaan doen, terwijl je To Do Lijstje

Read More »