Zij en haar kat: de opkomst van wetenschap en zwarte katten (deel 3)

Katten en heksen. Die twee gaan net zo goed samen als lavendel en amethist. Als je denkt aan een heks, dan denk je misschien ook aan een zwarte kat. Niet alleen vroeger maar zelfs in deze moderne tijd kijkt niemand op als een heks een kat heeft. Maar waarom hebben katten zo’n grote rol in de geschiedenis van hekserij? Dianda van Gunst, kattengedragdeskundige vertelt je meer over de rijke geschiedenis tussen mens en kat. 

De opkomst van wetenschap heeft veel invloed gehad op hekserij en het bijgeloof van rondom katten. Er kan meer verklaard worden vanuit wetenschap waardoor hekserij en het bijgeloof van katten op de achtergrond trad.  Als er iets gebeurde (natuurramp, overlijden, miskraam, de pest) en er was toevallig een kat in die kamer, was het vroeger de schuld van de kat. Inmiddels weten we gelukkig beter en kan er onderzocht worden wat er voor heeft gezorgd dat iemand overlijd en hoeft de kat niet meer de schuld te krijgen. 

Bijgeloof zal altijd blijven hangen, al merk je wel dat zwarte katten minder gezien worden als “eng” of “duivels”. Misschien alleen voor fotografen, omdat ze zo lastig te fotograferen zijn? In tegendeel van wat sommige mensen denken, worden zwarte katten niet minder geadopteerd in vergelijking met hun gekleurde vriendjes. Volgens een studie in Amerika door het ASPCA zijn er meer zwarte katten ter adoptie dan bijvoorbeeld zwarte of bruine. Maar hetgeen dat zorgt voor de zwarte kleur bij katten is dominant. Er zijn dus veel meer zwarte katten dan gekleurde. 

Niet begrepen en bevooroordeeld

Katten worden tegenwoordig (net als vrouwen) bevooroordeeld. Ze worden vaak niet begrepen en krijgen snel de stempel van “klootzak” omdat ze gemeen zijn. Maar laten we even eerlijk zijn; de kat haar gedrag reflecteert enkel de onwetendheid van degene die de kat een klootzak noemt. Een kat die niet begrepen word, waar de lichaamstaal niet van gelezen of genegeerd word zal op den duur uithalen als er niet geluisterd word.  Door onwetendheid worden katten helaas nog steeds bevooroordeeld; ze zouden gemeen zijn, kattig zijn (punt intented), snel uithalen en te afhankelijk zijn. Terwijl dit allemaal het resultaat is van mensen die geen benul hebben over kattengedrag. Dus laten ze katten schrikken en katten irriteren om een reactie uit te lokken. Komt je dit misschien bekend voor? 

Gelukkig staan katten ook symbool voor mooie dingen. Want ondanks hun verleden met de duivel en hekserij, staan katten symbool voor elegantie, kracht, maar ook afhankelijkheid. Daarnaast staan ze ook voor balans: licht en donker, binnen en buiten. Maar natuurlijk ook voor geduld, avontuur en nieuwsgierigheid.

Kattengedrag en de middeleeuwen

Het mooie van de wetenschap is dat we kattengedrag nu veel beter begrijpen. We kunnen bijvoorbeeld makkelijker een idee krijgen waarom een kat iets doet en waarom het van dingen de schuld kreeg. Een kat die bij een baby in het wiegje lag zou de adem ontnemen of de baby vermoorden. Naast dat mensen toen niet bekend waren de wiegendood en allergie, waren ze dat ook niet met kattengedrag. Katten zoeken graag warme en rustige plekjes op. Een baby is lekker warm en slaapt op een rustige plek: een ideaal plekje om even lekker wat uurtjes slaap te pakken. 

Hun dunne pupillen deden denken aan satan en de serpent? Helaas voor de katten worden hun pupillen gebruikt om hun zicht te verbeteren. Des te groter, des te meer licht het binnenlaat, net als bij onze ogen. Voor katten is dit super handig als ze op een muisje jagen in het donker. Dus veranderen hun pupillen in dunne spleetjes om minder licht binnen te laten. Ook helpt het ze diepte beter in te schatten.

Katten en moderne hekserij

Gelukkig hebben we in deze tijd geen Vox in Rama of de heksenhamer en eindigen de meeste heksen niet op de brandstapel. Hoewel het in Afrika (Akwa Ibom en Cross Rivers State in het zuidoosten van Nigeria) nog springlevend is, en zouden heksen daar zorgen voor HIV/aids, malaria en tyfus, maar ook echtscheidingen, dronkenschap en meer.

Al worden verloskundigen niet meer gezien als heksen en is er veel meer (echt, veel meer) wetenschappelijk bewijs om dingen te verklaren en staat Google altijd voor je klaar – hekserij bestaat nog steeds. Al vereren zij niet de duivel en kunnen ze helaas niet in katten veranderen, helaas pindakaas.

Hekserij is tegenwoordig meer een verzamelnaam voor verschillende paden en stromingen. Er is niet één soort weg, en geen enkele is verkeerd. Voor iedere heks kan hekserij ook weer wat anders betekenen. De ene heks wil een met de natuur zijn, de ander wil haar eigen kracht en energie versterken. Moderne hekserij hoeft niet te bestaan uit gigantische rituelen onder de volle maan, maar het kan ook in de kleine dingen zitten.

Maar wat hebben katten, vrouwen en moderne heksen in deze tijd gemeen met elkaar, naast dat ze een gezamenlijke, gruwelijke achtergrond hebben van onderdrukking en ondermijning? 

  • Misschien omdat ze nog steeds wel degelijk onderdrukt worden? 
  • Omdat katten ook lekker eigenwijs, onafhankelijk zijn en graag hun eigen gang gaan. 
  • Of misschien omdat katten ook vaak gelinkt worden aan het vrouwelijke (zowel het negatieve en het positieve) en ze toch altijd nog steeds niet echt begrepen worden.  

 

Maar katten en vrouwen zijn ook allebei het slachtoffer (geweest) van vooroordelen. Denk maar aan de “crazy cat lady”. Een (oude) vrouw met heel veel katten. Een “cat lady” zou gek zijn, een mannenhater, slonzig en niet vrouwelijk. Al een lange tijd word de “crazy cat lady” een beetje voor gek gezet, al zijn kattenbaasjes vaak trots op hun viervoetige Simba’s en Nala’s. Het hebben van katten komt samen met seksistische vooroordelen. Mannen worden minder als mannelijk gezien wanneer zij een kat hebben, terwijl vrouwen worden gezien als gek en obsessief. 

Gelukkig word de Crazy Cat Lady steeds minder gezien als een hoarder die alleen maar in haar pyjama rondhangt en naar kattenpies stinkt. Maar laten we stiekem ook niet onze schaamte omarmen voor het hebben van katten (want katten zijn best cool). Net als dat we dat ook niet hoeven te doen voor het zijn van een vrouw, wanneer we ons sexy willen kleden, wanneer we carrière willen maken en geen kinderen willen.

BRONNEN

Lees hier deel 1: Zij en haar kat: van godin tot zwarte metgezel van de heks.

Dit artikel werd geschreven door Dianda van Gunst, kattengedragdeskundige. Meer Urban Witches ontmoeten? Meld je dan aan voor de Wilde Weelde Coven.

Verder lezen..