Wat is stadshekserij?

Hebben wolkenkrabbers magie in zich? Welke maatschappelijke ontwikkelingen en problemen zijn van invloed op hekserij? Kun je als milieubewust mens nog wel edelstenen kopen? Deze vragen stel ik mijzelf wanneer ik bezig ben met stadshekserij. Stadshekserij is een relatief jonge stroming waar nog maar weinig informatie over te vinden valt. In dit artikel deel ik je mijn persoonlijke visie en praktijk op stadshekserij.

Ben je een stadsheks als je jezelf zo noemt? Werk je dan niet met de natuur? Of geef je zelf invulling aan jouw praktijk (wat je doet) als stadsheks? 

Hekserij is een natuurgerichte levensovertuiging of levenswijze. Althans, dat is afhankelijk van welke definitie je aanhangt. Maar wat doe je nu als je ver weg bent van land, bos of zee? Je geen natuur in de buurt hebt? Omgeven bent door staalconstructies en verkeersgeraas? Dan bedrijf je misschien wel stadshekserij. Maar wat is dat nu precies?

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen visie op hekserij. Er zijn talloze stromingen. Denk maar eens aan traditionele hekserij, Wicca, sjamanisme, stregheria of hekserij met Keltische of Germaanse invloeden. Sommige stromingen zijn beïnvloed door een cultuur en anderen meer door een invloedrijk persoon zoals Gerald Gardner, Doreen Valiente of Gemma Gary. Iedere stroming heeft zijn eigen uitgangspunten en kenmerken.

 

Magie bedrijven zonder bos

Inmiddels zijn stromingen, tradities, rituelen en vieringen onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt. Zelf haal ik mijn inspiratie uit de stad en de natuur. Ik zal proberen een definitie van stadshekserij te geven die voor mij werkt. Vanuit mijn praktijk als stadsheks heb ik een aantal persoonlijke uitgangspunten die ik belangrijk vind. Dat je magie kunt bedrijven zonder bos is voor mij, als stadsmens, logisch. Maar de invloeden van de stad op stadshekserij gaan verder dan een gebrek aan groen.

Zo moet je in een grote stad rekening houden met energetische vampiers en een megatempo. Hiervoor praktiseer ik dagelijks mijn Slaypower 101 oefeningen. De culturele achtergronden van mijn Best Brujas Forever hebben invloed op mijn praktijk maar ik ben mij ook bewust van culturele toe-eigening. De stad is vervuilt, de aarde ook, daarom zijn de attributen die ik gebruik zo duurzaam mogelijk. Maar hoe gaat dit nu allemaal exact in zijn werking?

 

Slaypower 101

Voor mijn praktijk heb ik dus niet altijd een bos nodig. Ik zoek hem op als ik er behoefte aan heb. Mijn werkterrein is de binnenstad. Ik woon en werk aan de drukste uitgaansstraat van Rotterdam. Het is hier nooit stil. Bij klokslag 00.00 uur hoor je mensen lachen, schreeuwen en plezier maken. Terugtrekken is er niet bij. Ik vind het daarom belangrijk om mijn eigen energie goed te bewaken. Hekserij heeft voor mij alles te maken met het focussen, richten en trainen van mijn eigen energie en kracht.

Stress, deadlines en de grootstedelijke dynamiek hebben invloed op mijn energie en daarmee op mijn slaypower. De afgelopen jaren heb ik dan ook veel geïnvesteerd in schaduwwerk en het bewaken van mijn eigen energie. Ik heb onnoemelijk veel geleerd. Ik beweer hier absoluut geen master in te zijn. Maar het gaat steeds beter. Ik beoefen meditatie. Doe aan volle en nieuwe maan yoga. Ik hardloop en zwem. Mijn ochtend-ritueel (meditatie, kruidenthee en Demon-To-Do lijstjes) heb ik inmiddels tot een heilige praktijk verklaard. Maar ook uitgaan hoort er voor mij bij. Uit mijn dak gaan, dansen. Ik maak eenvoudige dingen tot een ritueel en bewaak daarmee mijn slaypower

Een coven met cultuur

Rotterdam is een superdiverse stad. Vroeger was Rotterdam multicultureel; er leefden meerdere culturen met elkaar. Dit beeld verandert langzaam. Rotterdam is inmiddels een minority-majority stad, we hebben een meerderheid aan minderheidsgroepen. Dat is van invloed op mijn stadshekserij. Superdiversiteit geeft een bijzondere dimensie aan mijn praktijk.

De Best Brujas Forever die ik tot mijn coven reken hebben uiteenlopende culturele achtergronden. Ze zijn van Turkse, Antilliaanse en Surinaamse kom-af en nemen hun eigen rituelen en gebruiken mee. Ik raak enorm geïnspireerd door de voorouder-rituelen van mijn Surinaamse buurvrouw. Op de Kruiskade ligt de Turkse Nazar (amulet tegen het kwade oog) in de etalage naast Switi Watra, ritueel water voor het oudejaarsbad.

Natuurlijk raakt mijn praktijk hierdoor beïnvloed. Maar ik eigen het mij niet toe. Ik presenteer het niet als onderdeel van mijn eigen cultuur maar werk met brujas die de cultuur kennen. Respect en op de juiste manier gebruiken maken van elkaars kennis versterkt mijn werk en maakt mijn vriendschappen dieper.

Betere hekserij begint bij jezelf

Dat hekserij uitgaat van de natuur is vanzelfsprekend. Maar sta je weleens stil bij alle attributen die je gebruikt? Waar komen je edelstenen vandaan? Zijn de kruiden die je koopt niet bedreigd?

Ik verzamel sinds mijn 7e jaar edelstenen. Ze zijn prachtig en mysterieus. Als ik ’s avonds in bed stap kletteren ze mijn BH uit. Ik heb ze in mijn portemonnee, op het altaar en draag ze als juwelen.

De documentaire ‘Land of the Enlightened’ deed mij realiseren dat edelstenen uit oorlogsgebieden kunnen komen. In de documentaire zie je Afghaanse oorlogskinderen lapis lazuli uit gevaarlijke mijnen in Taliban-gebied halen. De stenen en zelf geteelde opium verkopen ze aan talibanstrijders om te kunnen overleven. Natuurlijk komen niet alle edelstenen uit oorlogsgebieden. Het heeft mij wel aan het denken gezet om navraag te doen naar de herkomst ervan.

Zo ook met de kruiden die ik gebruik. Is het echt handig om witte salie te gebruiken die van oudsher zijn traditie kent in Amerikaanse Indianen-rituelen? Of mag het ook ‘gewone’ salie zijn, die minder bedreigd is door de commercie?

Ik claim niet dat ik de wijsheid in pacht heb. Ik stel mezelf vragen en probeer op een verantwoorde wijze stadshekserij te bedrijven die past bij de huidige staat van moeder aarde.

 

En jij?

Er zijn nog 1001 manieren waarop ik stadshekserij praktiseer. 

Heb jij typische ‘stadshekserij’ gebruiken en rituelen? Of andere tips en inzichten die je mij wilt vertellen? Laat dan een reactie achter of kom naar de Witchy Workshop over stadshekserij op 26 juni bij Adem Inn.

x

𓆙 Atropa 𓁼❊𓁼
Urban Witches Rotterdam
instagram.com/urbanwitchesrotterdam

DISCLAIMER: ik heb nooit alle wijsheid in pacht. Mocht je opmerkingen / aanvullingen hebben.. stuur ze naar atropa@urbanwitchesrotterdam.nl  Ik zeg niet dat ik er wat meedoe 😉

Are you a Grammar-Witch? Schroom niet om mij te wijzen op mijn taaltechnische onvolkomendheden 😉

Verder lezen..

Rotterdams Nieuwjaar Ritueel
Agenda
Atropa

Rotterdams Nieuwjaars Ritueel

De Urban Witches Rotterdam doen een écht Rotterdams Nieuwjaars Ritueel. We brengen schaduwen en zorgen aan de Maasgod en gaan met veel magie het nieuwe

Lees verder >>