Wat is Samhain en hoe vier je het?

curators:

presenting from:

opening hours:

price:

Samhain is er bijna! Mijn straat is behangen met skeletten en pompoenen. Dat doet mij niet zoveel, maar Samhain, dat is voor mij een extra belangrijk jaarfeest.

Heksenkind

Je snapt dat ik mijzelf een heel toffe heks vind omdat ik op 1 november ben geboren. De dag na Samhain, op Allerheiligen. Ik heb van jongs af aan dus al een heel speciale band met deze data. Maar wat is Samhain nu eigenlijk en hoe vier ik het?

Keltische oorsprong

Samhain is een jaarfeest van Keltische oorsprong. Het viert het einde van het jaar, de zomer, de oogst, vruchtbaarheid en het leven. Het centrale thema van dit jaarfeest is de dood. Je kent Samhain misschien wel als Halloween, zoals het gevierd wordt in Amerika en nu steeds vaker in Nederland. Halloween heeft zijn roots in Samhain.

Na de kerstening (de verspreiding van Christendom) ‘plakte’ men nieuwe Christelijke feestdagen over de heidense heen. De naam Halloween komt van All Hallows Eve af, de christelijke variant van Samhain. Samhain wordt meestal gevierd rond 31 oktober.

Donker en duister

Samhain tekent de donkere kant van het jaar. Het is over met de zomer, terrasjes en de warmte. Het jaar daalt net als godin Persephone af naar de onderwereld. Het is een jaarfeest van donkerheid, de dood en soms ook een beetje de akelige kant van het leven. Samhain is een van de vier vuurfestivals.

Het is een vuurfestival omdat men vroeger letterlijk en figuurlijk het vuur ontstak en daarmee het licht probeerde te behouden.

Samhain is een van de vier vuurfestivals

Rond 31 oktober liet men het haardvuur uitdoven in huis. Men kwam samen op het dorpsplein en de gemeenschap ontstak samen een groot nieuw vuur. Dit markeerde het einde van het jaar en tegelijkertijd een nieuw begin.

Men nam het vuur ook weer mee naar huis door een tak te branden aan het grote vuur en hiermee de eigen haard weer te ontsteken. Op deze manier kwamen gemeenschappen samen en vierde zij ook het einde van de oogst.

De periode voorafgaand aan Samhain was heel overvloedig. Er was volop groente en fruit, zoals appels, peren, bessen, pompoenen en brood. Nu is het herfst en moet de laatste buit binnengehaald worden net als de kudde.

Nu moet men zich voorbereiden op de winter en hield men voor een laatste keer samen een overvloedige verse maaltijd.

Thinning of the veil

Bij deze maaltijden werden ook de voorouders uitgenodigd. Er werd een extra bord neergezet voor de overledene. Dit werd een dumb dinner of een silent dinner genoemd, een stil diner. In Mexico tijdens de Dia de las Muertas (dag van de doden) wordt dit gevierd door op de graven te picknicken.

Deze periode wordt ook vaak the thinning of the veil genoemd. Tot en met Yule op 21 december is de sluier tussen het rijk van de doden en de levenden erg dun en daardoor zijn zij beter bereikbaar.

Dit is dus een uitstekend moment op contact te maken met de doden. Een tijd voor divinatie, waarzeggen, orakelen en het oproepen van de doden.

Meer weten?

Dit is een kleine introductie tot Samhain. Maar weet je? We doen ook een ritueel met de Wilde Weelde Coven op 27 oktober 2021.

x- Atropa 

Urban Witches Rotterdam
instagram.com/urbanwitchesrotterdam

Urban Witches Rotterdam is nu...

Wij organiseren momenteel geen activiteiten.