Amanda

Amanda

Urban Witches Rotterdam is een plek vol stadshekserij, maanmagie en intersectioneel feminisme voor slayista’s die niet bang zijn voor hun schaduw.

Wat is Samhain en hoe vier je het?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on tumblr
Share on pocket
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Samhain is er bijna! Mijn straat is behangen met skeletten en pompoenen. Die doen mij helemaal niets maar Samhain, dat is voor mij een extra belangrijk jaarfeest.

Heksenkind

Je snapt dat ik mijzelf een heel toffe heks vind omdat ik op 1 november ben geboren. De dag na Samhain, op Allerheiligen. Ik heb van jongs af aan dus al een heel speciale band met deze data. Maar wat is Samhain nu eigenlijk en hoe vier ik het?

Keltische oorsprong

Samhain is een jaarfeest van Keltische oorsprong. Het viert het einde van het jaar, de zomer, de oogst, vruchtbaarheid en het leven. Het centrale thema van dit jaarfeest is de dood. Je kent Samhain misschien wel als Halloween, zoals het gevierd wordt in Amerika en nu steeds vaker in Nederland. Halloween heeft zijn roots in Samhain.

Na de kerstening (de verspreiding van Christendom) ‘plakte’ men nieuwe Christelijke feestdagen over de heidense heen. De naam Halloween komt van All Hallows Eve af, de christelijke variant van Samhain. Samhain wordt meestal gevierd rond 31 oktober.

Donker en duister

Samhain tekent de donkere kant van het jaar. Het is over met de zomer, terrasjes en de warmte. Het jaar daalt net als godin Persephone af naar de onderwereld. Het is een jaarfeest van donkerheid, de dood en soms ook een beetje de akelige kant van het leven. Samhain is een van de vier vuurfestivals.

Het is een vuurfestival omdat men vroeger letterlijk en figuurlijk het vuur ontstak en daarmee het licht probeerde te behouden.

Samhain is een van de vier vuurfestivals

Rond 31 oktober liet men het haardvuur uitdoven in huis. Men kwam samen op het dorpsplein en de gemeenschap ontstak samen een groot nieuw vuur. Dit markeerde het einde van het jaar en tegelijkertijd een nieuw begin.

Men nam het vuur ook weer mee naar huis door een tak te branden aan het grote vuur en hiermee de eigen haard weer te ontsteken. Op deze manier kwamen gemeenschappen samen en vierde zij ook het einde van de oogst.

De periode voorafgaand aan Samhain was heel overvloedig. Er was volop groente en fruit, zoals appels, peren, bessen, pompoenen en brood. Nu is het herfst en moet de laatste buit binnengehaald worden net als de kudde.

Nu moet men zich voorbereiden op de winter en hield men voor een laatste keer samen een overvloedige verse maaltijd.

Thinning of the veil

Bij deze maaltijden werden ook de voorouders uitgenodigd. Er werd een extra bord neergezet voor de overledene. Dit werd een dumb dinner of een silent dinner genoemd, een stil diner. In Mexico tijdens de Dia de las Muertas (dag van de doden) wordt dit gevierd door op de graven te picknicken.

Deze periode wordt ook vaak the thinning of the veil genoemd. Tot en met Yule op 21 december is de sluier tussen het rijk van de doden en de levenden erg dun en daardoor zijn zij beter bereikbaar.

Dit is dus een uitstekend moment op contact te maken met de doden. Een tijd voor divinatie, waarzeggen, orakelen en het oproepen van de doden.

Meer weten?

Dit is een kleine introductie tot Samhain. Maar weet je? Ik heb er een complete les voor uitgeschreven. Als je deze wilt ontvangen kan dat.. hij is 14 pagina’s dik en inclusief een werkblad. Als je je inschrijft voor mijn tips + inspiratie per -mail ontvang je hem in je mailbox… dat doe je via deze link.

2124709d-159a-4758-9306-41638fe308f9.jpg

Amanda

Are you a Grammar-Witch? Schroom niet om mij te wijzen op mijn taaltechnische onvolkomendheden

Verder lezen..

Critical Magic, als je kritisch bent op spiritualiteit en hekserij

Het is een kleine stap van practical magic naar critical magic. Daarbij bedoel ik niet ‘kritische magie’, maar kritisch zijn op spiritualiteit, magie en hekserij. Want net als in iedere levensovertuiging zijn er blinde vlekken, dogma en spiritueel narcisme. Praktische hekserij Een van de dingen die mij zo aantrekt in

Read More »

De 17 grootste lessen die ik leerde in 2017

Het was een jaar van hobbels en bobbels. Dit waren mijn grootste lessen en veranderingen in 2017. Being my own Aphrodite In Nederland wordt dit idee niet écht omarmd. Het zou egoïstisch zijn. Of zelfzuchtig. In ons calvinistische denken is alles wat naar zelfliefde riekt per definitie al een zonde. Terwijl

Read More »