Vrijdag de 13e, Frida Kahlo’s sterfdag + Nieuwe Super Maan

Het is (bijna) vrijdag de 13e, nieuwe maan, super maan en 64 jaar geleden stierf Frida Kahlo. “What does this mean?!” gonsde er in mijn hoofd. Toen ik in mijn agenda keek en al deze omstandigheden zag, moest en zou ik dit onderzoeken.

Vrijdag de 13e

Vrijdag de 13e is van oudsher een ongeluksdag. Echter niet voor heksen! Ik schreef er al eerder over. Volgens schrijfster Marianne Williamson is vrijdag de 13e een overblijfsel uit de hekserij. Williamson verklaart in haar boek In vrouwelijkheid dat vrijdag de 13e zou afstammen van de dag waarop heksen bij elkaar zouden komen, de sabbat. Een coven (heksenkring) bestaat doorgaans uit 13 personen, waarvan 12 heksen. Het dertiende lid is de duivel zelf. Vrijdag is ook verbonden aan de planeet Venus, weer een vrouwelijke toespeling op het ongeluk.

Vrijdag zou ook een slechte naam hebben vanwege haar vernoeming naar de godin Freya. In 1895 stelde het Bataviaasch Nieuwsblad het als volgt; oneven dagen brengen ongeluk (maandag, woensdag, vrijdag). Vrijdag was het ergste. Want Freya was; ‘de Venus der Germanen, alzoo de dag der onheilaanbrengende vrouw’. Aldus het nieuwsartikel (van de Vooren, 2017). Freya zou volgens vele ook een heks zijn, met haar kat als trouwe metgezel.

Dikke onzin

Volgens onderzoek blijkt het allemaal onzin. Wetenschappers zeggen dat de ongeluksdag pas sinds de 17e eeuw bestaat. Zo werd er in een Friese krant op 3 april 1896 pas voor het eerst een melding gemaakt van dit verschijnsel (Koops, 2017). Later is dag populair geworden door allerhande horrorfilms die inspeelde op het thema.

Frida stierf niet op een vrijdag de 13e maar op 13 juli 1954, wat een zondag was. Deze koningin van slaypower en transformatie liet juist zien dat ondanks what life throws at you, je er wat van kunt maken. Je zelf de regie kunt nemen en zelfs de baas van je eigen dood kunt wezen.

Frida’s mysterieuze dood

In de Slutist Tarot Reading van deze week lichtte ik al een tipje van de sluier. Frida’s geboortedag passeerde op 6 juli en op 13 juli stierf zij op mysterieuze wijze. Frida Kahlo was een Mexicaanse surrealistische kunstenares, feminist en met name bekend om haar kleurrijke zelfportretten.

Kahlo kende veel pijn in haar leven. Polio, een busongeluk, haar huwelijk en meerdere miskramen lieten haar niet onberoerd. Rond 1950 werden haar gezondheidsklachten haar te veel. Ze kreeg gangreen in haar rechtervoet en opnieuw verbleef ze vele manen in bed. Toen ze op haar 18e het busongeluk kreeg, verbleef ze daar ook jaren lang en begon zo met schilderen.

Ondanks haar pijn, ging ze door

Ondanks de pijn bleef ze schilderen en politiek actief voor de Mexicaanse communistische partij. In 1953 werd uiteindelijk haar rechterbeen geamputeerd om de gangreen te stoppen. Frida kende depressieve episodes (zeker na het bedrog van Diego met haar zus) maar nu bleef ze in de depressie en vermeldde de ziekenhuisrapportage dat ze een zelfmoordpoging had gedaan.

In 1954 werd ze opnieuw in het ziekenhuis opgenomen, dit keer met een longontsteking. Hierna keerde ze voor het laatst terug naar haar ouderlijk huis, Casa Azul in Coyoacán, Mexico-stad. Volgens de overlevering stierf ze daar aan longembolie. Vele denken dat Frida zelfmoord pleegde. Frida hield dagboeken bij. In haar laatste dagboek eindigde ze met deze zin:

“I hope the end is joyful – and I hope never to return.”

– Frida Kahlo

Frida leek zelf een einde aan haar leven te hebben gemaakt. De dood wordt vaak gezien als een einde, terwijl het in de tarot vaak een transformatie betekent. Sterker nog, het betekent pijn in plezier omzetten. En daar was Frida Kahlo, heer en meesteres in. De Nieuwe Maan is voor mij altijd de perfecte nieuwe start na een transformatie. Na het schaduwwerken en reflecteren kan de Nieuwe Maan een mooi symbool zijn voor een nieuwe cyclus; geboorte, leven, dood en wedergeboorte. Als de donkere maan staat voor de dood, dan staat de nieuwe maan zeker voor wedergeboorte!

Nieuwe Maan in Kreeft

Je zou maar wedergeboren worden op vrijdag de 13e! De Nieuwe Maan staat in Kreeft, wat ook nog een super maan is. Nu ben ik geen astroloog maar er valt best wat te vertellen over nieuwe manen en de Kreeft. De Nieuwe Maan duidt een nieuw begin aan. De Kreeft is gevoelig waterteken. Deze combinatie kan duiden op kwetsbaarheid en dromerigheid. Een nieuw begin is vaak nog vaag, onduidelijk, spannend en kwetsbaar. Alles wordt dus nog intenser, gevoeliger en spannender.

Het is dus van belang om dicht bij jezelf te blijven en je niet afhankelijk op te stellen naar mensen die misbruik kunnen maken van je emotionele labieligheid (Say Lunatic!). De afgelopen periode is er veel tot rijping gekomen en het is nu een moment waarop je je kunt oriënteren op de tweede helft van het jaar. Welke richting ga jij je leven nu geven? De Nieuwe Maan in Kreeft maakt het erg vaag en onduidelijk. Wat heb je nodig om de volgende stap te zetten? Is je basis stevig genoeg?

Bingewatchen en kroelen

Zoek mensen op die je vertrouwt en bij wie je jouw gevoelens kwijt kan. Zoek je tribe op en ga voor samenzijn, kroel je suf. Misschien moet je jezelf opsluiten met een pot Bakers Dough en trakteer je jezelf op 24 uur met The Crystal Collector (wat overigens mijn nieuwe hobby is). Zorg goed voor jezelf. Maak een Nieuwe Maan bad. Onderzoek wat je nodig hebt om de fundering in jezelf te verstevigen (lees: geen pot met Baker’s Dough, anders krijg je een hele andere stevigheid). Misschien heb je juist EIN-DE-LIJK goed nieuws gehad over de tweede helft van het jaar en moet je gewoon bijkomen van alle emotie en spanning die er los komt. Either way, take it slow!

Een meer in-depth reading van Petra Stam is hier te vinden.

Praktische tip:

Om richting te geven in deze tranformatieve chaotische tijd heb ik een kaart getrokken uit mijn Slutist Tarot Deck. Ik trok, hoe kan het ook anders, The Moon. De kaart geeft aan dat dit een bepaalde periode is waarin besluiten worden genomen. Blijf je op het pad van selfcare en heling of ren je weg met de wolven op zoek naar het onbekende? Je kunt veel nieuwe energie voelen maar als je nog niet volledig geheeld bent van de vorige ervaringen, zit die energie de besluitvorming in de weg. Het is nog moeilijk onderscheidt te maken tussen realiteit en wat nu goed of slecht is voor je. Je intuïtie wankelt en je moet haar opnieuw leren vertrouwen. Vertrouw voorlopig maar even op je ratio en mensen die jou goed kennen en je kunnen adviseren.

x-Atropa

Urban Witches Rotterdam
instagram.com/urbanwitchesrotterdam

Verder lezen..

Rotterdams Nieuwjaar Ritueel
Agenda
Atropa

Rotterdams Nieuwjaars Ritueel

De Urban Witches Rotterdam doen een écht Rotterdams Nieuwjaars Ritueel. We brengen schaduwen en zorgen aan de Maasgod en gaan met veel magie het nieuwe

Lees verder >>