Ondanks dat ik alweer twee maanden thuis ben, droom ik van Triora. Zelden maakte een dorp zo’n verpletterende indruk op mij. Want dat hekserij niet vreemd is in Italië wist ik, maar ik had geen idee dat het ook zo magisch kon zijn.

24 dagen van de radar.

Vorige week had ik een bizarre droom. Ik was met mijn familie en vriend op een camping in Frankrijk waar we vroeger wel eens kwamen. Er stroomde langs de camping een enorme rivier. De rivier was woest en terwijl ik probeerde te zwemmen, toch zwolg de stroming mij continu op. Ik ging maar mee met de stroming want vechten had geen zin. Ik stroomde van Frankrijk naar Italië en opeens zie ik een stamgast uit mijn kroeg (een Fransman) aan de oever. Ik roep naar hem ‘ben je levensmoe ofzo?!” terwijl hij ook in de kolkende rivier duikt. De man staat echter gewoon enkel-diep in het water en er is niks aan de hand. We zwemmen samen verder en de stroom voert ons mee naar Italië.

Vanuit het water zien Triora op de berg liggen en ik doe mijn uiterste beste om naar de kant te zwemmen. In Triora moet ik wezen! Met vrolijke tred en compleet opgetogen loop ik via de smalle trapjes en steegjes het dorp in. Blijer had je mij niet kunnen maken en ik bestel meteen een aperol-spritz bij mijn vaste stekkie.

Ik ben al twee maanden terug van vakantie maar ik denk iedere dag aan Triora. Het dorp, de Italianen, de heksenverhalen en de authenticiteit hebben mij geraakt tot diep in mijn ziel. Hekserij in Italië. Ja, daar kwam ik voor. En gekregen heb ik het!  Onze reis begon echter niet in Italië.

Onze reis begon in Frankrijk. Na een kort slaapje op de Aire-de-Huppelepup komen we aan in Carcassonne. Deze vestingstad staat bekend om zijn prachtige kasteel en binnen de kasteelmuren waan je je in een mega toeristische vorm van de middeleeuwen. We rijden snel door naar Encamp in Andorra-la-Vella, oftewel territori di ciclista. Mijn vriend fietst graag en onze passies hebben één ding gemeen; mooie fietsroutes en heksen vind je hoog in de bergen. Andorra vind ik niet zo bijzonder, het lijkt wel of ze een bak Ikea over die prachtige Pyreneeën hebben gegooid en iedereen geboren is met een Ferrari. De natuur is prachtig en we zitten op een prima camping, maar het jeukt.. Ik wil de heksen in Italië opzoeken. Ik wil naar Triora.

Een roze zee met witte flamingo’s 

Omdat het nog best een pittig ritje is, boeken we onderweg opnieuw een overnachting. Dit keer in Aigues-Mortes, een Frans plaatsje aan de Cote D’Azur, wat vrij vertaald de acute dood betekent. Ook dit is een toeristisch vestingdorpje maar dan wel versiert met een roze zee en flamingo’s! Het is er prachtig en in het ochtendgloren ontdek ik de stad als haar bewoners nog slapen. 

Door het oog van de storm

Na een korte nacht rijden we door naar Italië. We komen onderweg in een storm terecht. De aankondiging van code oranje hadden we gemist en met 30 km per uur en onze mistlichten aan trachten we ons een weg door de storm te banen. Versleten en vol adrenaline komen we aan in Italië. Het was spannend op de weg. 

Ik stel voor dat we maar weer een B&B boeken want we zijn te moe om nog op zoek te gaan naar een camping. Ik boek de eerste de beste B&B, met een schitterend naam La Stregatta oftewel De Hekserij. Terwijl we in de stromende regen omhoog glibberen komen we aan in een oase. Het is een schitterend verbouwde B&B, vanbuiten zie je de 12e eeuw maar vanbinnen vind je alle gemakken van de 21e. 

Iedere kamer is vernoemd naar een bekende heks en wij slapen bij de godin Circe. De kamer heeft een uitzicht over de meest prachtige bergen en het dorpje.. wauw, zo bijzonder heb ik het nog nooit gezien.

Overal waar je kijkt zie je deze altaars Mijn blik toen ik het uitzicht zag Het uitzicht vanuit de B&B

Het wonder van Triora

De ochtend erna krijgen we een heerlijk ontbijtje met zelfgebakken taartjes. Armand en de eigenaar hadden het natuurlijk al snel over ‘fietsen, fietsen, fietsen’ en dat we graag in Triora wilden blijven maar geen camping konden vinden in de buurt.

De eigenaar belt naar het gemeentehuis.. en een uur later staan we 5 minuten van de dorpskern op onze gratis privé camping onder de kersenbomen. De poetsmeneer kwam nog snel even onze sanitaire voorzieningen schoonmaken. Er is een toilet, een douche en elektriciteit en WAUW, wat een gastvrijheid. Het is 7 minuten lopen naar het heksenmuseum! De eerste magie hebben we al meegemaakt.

Je begrijpt, dit wordt een bijzondere vakantie. Hekserij in Italië, dat is een onderzoek waard en ik ga graag op dat avontuur. To be continued!

x-Atropa

Urban Witches Rotterdam
instagram.com/urbanwitchesrotterdam