Ritueel voor Lughnasadh

Het is heet, zomerig en de zwoele nachten zijn nog lang niet voorbij. Het weer is niet Hollands. Zo lang hebben we het nog nooit warm gehad. Lughnasadh, ook wel Lammas genoemd, is een van 4 belangrijke vieringen uit de pre-christelijke Keltische kalender en wordt gevierd op 1 augustus.. ze kondigt zachtjes aan de zomer af..

Terwijl ik vandaag vertrek naar nog warmere oorden wilde ik toch kort wat delen over Lughnasadh. Lughnasadh is een jaarfeest waarmee de oogstperiode wordt ingeluid. De natuur geeft. Graan, pruimen, kersen, appels, er hangt van alles aan de bomen. Er valt zoveel te snoepen, er is vruchtbaarheid en overdaad. Bier en mede wordt gemaakt.

Nu valt er op het internet heel veel te vinden over Lughnasadh. Die informatie ga ik niet herhalen. Lughnasadh staat voor vruchtbaarheid, vuur, voedsel maar ook hard werken en opoffering. 

Voor mij persoonlijk staan de bij Lughnasadh passende thema’s wat op de achtergrond. Ik droom van lome avonden met een goed glas koude chardonnay (ook een vrucht!), diepe gesprekken bij het kampvuur, van mijn vakantieboeken verslinden en glijden als meermin door het wilde zeewater.

Mijn zweet viel niet in de akkers

Natuurlijk heb ik het afgelopen jaar ook hard gewerkt, maar mijn zweet viel niet op de akkers. Ik werd niet bruin van het dorsen. Mijn vruchten koop ik bij de Westlandse Tuin en plukte ik niet zelf. Als stadsheks wil ik je graag laten zien hoe jij je kunt verbinden met de thematiek van Lughnasadh, zonder dat je afdwaalt naar oude gebruiken die je niet kent of nooit ervaren hebt.

Natuurlijk kun je appels gaan plukken. Doe dat, geniet ervan. Vorig jaar bakte ik een pruimentaart ter ere van Lughnasadh. Doe wat je goed dunkt en bij je past. Deze oude rituelen vind ik mooi en inspirerend, maar ze raken mijn realiteit niet.

Het past mij niet. Mijn zweet parelde namelijk ergens anders. De vruchten die ik pluk, zaaide ik ergens anders. En mijn bruine kleurtje.. die ga ik de komende weken opdoen. Het is geen Lughnasadh ritueel uit een boekje.

Maar ik hoor je denken.. wat dan wel? Als er niets traditioneels is om je aan vast te houden? Wat dan wel als je geen diepere referentie maakt aan de ‘oude wijzen”? Dan is mijn antwoord en het Lughnasadh ritueel opeens heel simpel.

Ritueel van rust

Ik heb geen Lughnasadh ritueel. Ik bak geen taart dit jaar. Ik verkoop je geen zoete broodjes. Dit jaar maak ik gebruik van de rust. De heerlijke, warme, lome, zomerse RUST. Een ritueel voor diepe ontspanning. Ik ga wandelen door de bergen. De natuur in mij opslokken. Mijn ogen vullen met groene bergen, de blauwe zee en honderd kleuren van veldbloemen. Mijn oren vullen vreemde talen, klanken van uitheemse muziek en het zoemen van de krekels. Ik wil het zout op zijn huid proeven, de notigheid van verse amandelen en de smaak ervaren die je alleen in een ander land vind, maar nooit thuis.

Ik wil de spieren in mijn kuiten voelen, mij verslikken in de golven en plakken van de zonnebrand. Ik wil jou en jouw cultuur leren kennen zodat ik weer bij mijzelf kan thuiskomen.

Tijd mag vliegen, het tentdoek ritselen en het kampvuur mag nog lang smeulen. Tripjes naar het badgebouw, make-uppen met vreemde vrouwen, fris gewassen op teenslippers in een handdoek terug wandelen in de zon van de namiddag. Dit is een ritueel van rust.

Boeken worden verslonden en ik verlies mij in werelden die niet mijne zijn en soms ook wel. Musea worden bezocht en op het terras vind ik een ijskoude pils, gemaakt van graan. Zo is het toch nog een traditioneel Lughnasadh ritueel.

x-Atropa

Urban Witches Rotterdam

instagram.com/urbanwitchesrotterdam

Verder lezen..