Urban Witches Rotterdam

Over ons

Urban Witches Rotterdam is ontstaan vanuit de wens de verbinding te voelen met de natuur, midden in de stad. Heksen voldoen niet meer aan het stereotype ‘oude vrouw met een haakneus incluis wrat’. Ze wonen ook niet per se op het platteland als outcast van de maatschappij maar staan vol in het leven. Ze dragen eerder zwarte body-con dresses, zijn goed in de keuken én de kruidentuin. Alhoewel wij ook stapelgek zijn op zwarte katten en ook vaak lange, scherpe zwarte nagels hebben, is het oude beeld van de heks vaak achterhaald en komt ze vooral voor in sprookjes.

De stad & de sterren

Heksen worden meestal geassocieerd met vrouwen die in totale afgeslotenheid leven in een hutje op de heide. Hoe heerlijk dat ook klinkt zijn wij verliefd op de stad die geboren is uit de Maasgod en Rottenimf, namelijk Rotterdam. En ja, de heksen van Urban Witches Rotterdam vereren de natuur. De jaarfeesten worden gevierd. En onder de volle maan wordt nog steeds gedanst. Toch wonen we ook graag midden in de stad die ze zo liefhebben, Rotterdam.

Heksen zijn fascinerend. Ze zijn zelfstandig, eigenwijs en voor de duvel niet bang. Wij denken daarbij dat iedere vrouw magisch is wanneer ze ervoor kiest een leven te leiden zoals zij dat wilt. In het drukke Rotterdam kun je ook opladen in natuur. Ondanks de grootstedelijke dynamiek kun je heel goed in je eigen kracht staan. Stadshekserij zorgt ervoor dat je niet meegesleurd wordt in wat anderen of de maatschappij van je wilt.

Het is voor ons een zoektocht geweest om te aarden in de stad. Inmiddels hebben wij de toverformule in handen en een balans gevonden tussen de stad en de sterren.

Atropa

Sinds mijn 13e ben ik bezig met hekserij en maanmagie. Na mijn HBO-papiertje gehaald te hebben heb ik mijn eigen visie op hekserij ontwikkeld. In het kort:

  • Mijn naam is Atropa en Rotterdammert.
  • Crazy catlady, + feminist en ben verliefd op de maan.
  • Bachelor of Social Work (bSW) en gecertificeerd (HBO) docent.

Er zijn vele vormen en tradities in de hekserij. Deze waren niet altijd van toepassing op mijn eigen morele waarden of praktisch uitvoerbaar in een stadse omgeving. Als stadsheks ben ik dat zelf gaan bedenken.. Ik geloof dat:

  • Hekserij inclusief moet zijn en geen onderscheid maakt in mensen als het gaat om hun gender, geaardheid, sociaal-economische status, leeftijd of beperking etc.
  • Je natuurlijke grondstoffen niet moet plunderen voor je ‘spirituele beleving’ (blijf dus van commerciële witte salie af)
  • Je cultural appropriation kunt voorkomen door bewust je huiswerk te doen (dág massa-productie dromenvanger van de Xenos)
  • Superdiversiteit in magie en hekserij een kracht is
  • Het heel krachtig is om je eigen (wetenschappelijke) onderzoek te doen naar herkomst van lokale tradities en rituelen in hekserij
  • Je kritisch en bewust moet kijken naar je eigen handelen en gedrag zonder te verzanden in zwart/wit denken (yeah voor linker- en rechterhand magie)
  • Dogma’s er zijn om te SLAYEN