Il Corno, een Italiaans amulet tegen malocchio, het boze oog.

Na mijn reis door Triora ben ik gefascineerd geraakt door Italiaanse volksmagie. De cultuur, het eten, gebruiken en tradities zijn zo rijk als een Nero d’Avola. Net als in de wijn, vind je in de volksmagie allerlei laagjes en diepe smaken. Italianen zijn met name geobsedeerd met het boze oog en hebben verschillende manieren om het kwaad af te weren. Zelf werd ik verliefd op Il Corno, het rode pepertje dat gebruikt wordt als amulet tegen malocchio.

Het boze oog

Zowel mijn opa als oma droegen een kruisje en een turks oogje aan hun ketting. Als kind boeide dat oogje mij. Ik vond het mysterieus en vreemd naast het kruisje. Ik snapt niet waarom zij deze twee symbolen combineerden. Pas veel later begreep ik hoe het christendom of katholicisme volledig vermengd geraakt waren met (volks)magie en oude gebruiken. Het boze oog komt in veel culturen voor. In Turkije zie je overal het blauwe oogje (de Nazar), maar ook boeddhisten en joden beschermen zich tegen de blik die kwaad of letsel veroorzaakt met amuletten en symbolen. De Romeinen kenden het boze oog onder de naam oculus malus en moslims als ayin harsha.

Van oudsher worden heksen gezien als de gevers van het boze oog, hun blik zou ongeluk en tegenspoed veroorzaken. Als een heks je het boze oog gaf veroorzaakte het ziekte, dood, verlies en ellende. Vooral in de middeleeuwen werden heksen hiervan beschuldigd, wat vele heksenvervolgingen tot gevolg had. Mensen zochten daarom ook manieren om zichzelf te beschermen tegen de onheil van het boze oog.

Amulet tegen bescherming

Van oudsher wordt er gelooft dat je jezelf kunt beschermen tegen het boze oog door een amulet. Een amulet wordt gebruikt om het kwaad af te weren. Een amulet kan in de vorm van een blauw oogje, een kikker, het oog van Horus of Il Corno (een hoorn of pepertje) voorkomen zoals de italianen dat doen. Veel mensen maken ook een symbolisch handgebaar zoals je ook ziet bij rockconcerten. De Ieren gebruiken het klavertje, de Grieken knoflook en ook belletjes worden gebruikt om het boze oog af te leiden. Zelf werd ik verliefd op Il Corno dat de italianen als amulet gebruiken. Na lang zoeken vond ik het amulet dat helemaal bij mij past.

Il Corno

Ik groeide op met een Siciliaans buurjongetje en zijn familie. We waren bijna dag en nacht bij elkaar. Hun huis hing vol met Murano glas en zijn oma leerde mij alles over haar barnstenen ringen en kralen kettingen. Zonder het te weten kreeg ik veel mee van hun cultuur, gebruiken en tradities. Zo ontstond mijn liefde voor Italië. Mijn buurjongen had veel gevoel voor drama en maakte mij graag bang met zijn spannende verhalen over de ‘zwarte bergen’, de begraafplaats aan de rand van onze straat. Ik leerde dat Italianen een diepgewortelde traditie en overtuigingen hebben over geluk en het boze oog. Zijn moeder had met name last van ‘il malocchio’, een toestand van lusteloosheid. Een bekend amulet tegen het boze oog is de corno. De corno is een amulet gemaakt van goud, zilver of bloedkoraal. Hij heeft de vorm van een rode peper maar kan ook veel grilliger van vorm zijn.

Il Corno zou je tegen van alles beschermen; het boze oog, ontrouw van je partner, jaloezie etc. Men geloofde dat als je gedroogde pepers onder het hoofdkussen van je geliefde zou leggen hij of zij je nooit zou bedonderen. Als dat geen spicy pepertje is!

Na een rituele reiniging en het zetten van een heldere intentie siert hij mooi mijn nek. Welk amulet of symbool gebruik jij tegen het boze oog?

Liefs + toitoitoi,

x

𓆙 Atropa 𓁼❊𓁼
Urban Witches Rotterdam
instagram.com/urbanwitchesrotterdam

Are you a Grammar-Witch? Schroom niet om mij te wijzen op mijn taaltechnische onvolkomendheden 😉

Verder lezen..

Update van de online agenda – Wilde Weelde Coven

Lockdown of niet. De Wilde Weelde Coven gaat door. Er is een agenda update gedaan voor de periode februari – mei. Het kan zijn dat er nog evenementen bijkomen, of dat wanneer de maatregelen versoepelen er een aantal plaatsvinden in het ‘echt’. 2 februari  – Imbolc Ritueel Online 27 februari

Lees verder

Ritueel voor Lughnasadh

Het is heet, zomerig en de zwoele nachten zijn nog lang niet voorbij. Het weer is niet Hollands. Zo lang hebben we het nog nooit warm gehad. Lughnasadh, ook wel Lammas genoemd, is een van 4 belangrijke vieringen uit de pre-christelijke Keltische kalender en wordt gevierd op 1 augustus.. ze

Lees verder

Ik deed mee met de Big Witch Energy Class

De class was al begonnen toen ik bij de Volle Maan Fissa was. Ik wilde er eigenlijk graag aan meedoen. Twee dagen later begon de voorverkoop van Thunderdome tickets. Ik sprong gelijk op en rende vol verwachting naar mijn vriend toe. ‘Doen of niet? Of wachten we tot er nog

Lees verder