Amanda

Amanda

Urban Witches Rotterdam is een plek vol stadshekserij, maanmagie en intersectioneel feminisme voor slayista’s die niet bang zijn voor hun schaduw.

Il Corno, een Italiaans amulet tegen malocchio, het boze oog.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on tumblr
Share on pocket
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Na mijn reis door Triora ben ik gefascineerd geraakt door Italiaanse volksmagie. De cultuur, het eten, gebruiken en tradities zijn zo rijk als een Nero d’Avola. Net als in de wijn, vind je in de volksmagie allerlei laagjes en diepe smaken. Italianen zijn met name geobsedeerd met het boze oog en hebben verschillende manieren om het kwaad af te weren. Zelf werd ik verliefd op Il Corno, het rode pepertje dat gebruikt wordt als amulet tegen malocchio.
Het boze oog

Zowel mijn opa als oma droegen een kruisje en een turks oogje aan hun ketting. Als kind boeide dat oogje mij. Ik vond het mysterieus en vreemd naast het kruisje. Ik snapt niet waarom zij deze twee symbolen combineerden. Pas veel later begreep ik hoe het christendom of katholicisme volledig vermengd geraakt waren met (volks)magie en oude gebruiken. Het boze oog komt in veel culturen voor. In Turkije zie je overal het blauwe oogje (de Nazar), maar ook boeddhisten en joden beschermen zich tegen de blik die kwaad of letsel veroorzaakt met amuletten en symbolen. De Romeinen kenden het boze oog onder de naam oculus malus en moslims als ayin harsha.

Van oudsher worden heksen gezien als de gevers van het boze oog, hun blik zou ongeluk en tegenspoed veroorzaken. Als een heks je het boze oog gaf veroorzaakte het ziekte, dood, verlies en ellende. Vooral in de middeleeuwen werden heksen hiervan beschuldigd, wat vele heksenvervolgingen tot gevolg had. Mensen zochten daarom ook manieren om zichzelf te beschermen tegen de onheil van het boze oog.

Amulet tegen bescherming

Van oudsher wordt er gelooft dat je jezelf kunt beschermen tegen het boze oog door een amulet. Een amulet wordt gebruikt om het kwaad af te weren. Een amulet kan in de vorm van een blauw oogje, een kikker, het oog van Horus of Il Corno (een hoorn of pepertje) voorkomen zoals de italianen dat doen. Veel mensen maken ook een symbolisch handgebaar zoals je ook ziet bij rockconcerten. De Ieren gebruiken het klavertje, de Grieken knoflook en ook belletjes worden gebruikt om het boze oog af te leiden. Zelf werd ik verliefd op Il Corno dat de italianen als amulet gebruiken. Na lang zoeken vond ik het amulet dat helemaal bij mij past.

Il Corno

Ik groeide op met een Siciliaans buurjongetje en zijn familie. We waren bijna dag en nacht bij elkaar. Hun huis hing vol met Murano glas en zijn oma leerde mij alles over haar barnstenen ringen en kralen kettingen. Zonder het te weten kreeg ik veel mee van hun cultuur, gebruiken en tradities. Zo ontstond mijn liefde voor Italië. Mijn buurjongen had veel gevoel voor drama en maakte mij graag bang met zijn spannende verhalen over de ‘zwarte bergen’, de begraafplaats aan de rand van onze straat. Ik leerde dat Italianen een diepgewortelde traditie en overtuigingen hebben over geluk en het boze oog. Zijn moeder had met name last van ‘il malocchio’, een toestand van lusteloosheid. Een bekend amulet tegen het boze oog is de corno. De corno is een amulet gemaakt van goud, zilver of bloedkoraal. Hij heeft de vorm van een rode peper maar kan ook veel grilliger van vorm zijn.

Il Corno zou je tegen van alles beschermen; het boze oog, ontrouw van je partner, jaloezie etc. Men geloofde dat als je gedroogde pepers onder het hoofdkussen van je geliefde zou leggen hij of zij je nooit zou bedonderen. Als dat geen spicy pepertje is!

Na een rituele reiniging en het zetten van een heldere intentie siert hij mooi mijn nek. Welk amulet of symbool gebruik jij tegen het boze oog?

Liefs + toitoitoi,

DISCLAIMER: ik heb nooit alle wijsheid in pacht. Mocht je opmerkingen / aanvullingen hebben.. stuur ze naar amanda@urbanwitchesrotterdam.nl  Ik zeg niet dat ik er wat meedoe 😉

Are you a Grammar-Witch? Schroom niet om mij te wijzen op mijn taaltechnische onvolkomendheden 😉

Meer Stadshekserij, maanmagie & Slaypower?

Schrijf je in voor tips + inspiratie van Urban Witches Rotterdam en ontvang de Volle Maan Meditatie in je inbox.

Verder lezen..

Wat is Samhain en hoe vier je het?

Samhain is er bijna! Mijn straat is behangen met skeletten en pompoenen. Die doen mij helemaal niets maar Samhain, dat is voor mij een extra belangrijk jaarfeest. Heksenkind Je snapt dat ik mijzelf een heel toffe heks vind omdat ik op 1 november ben geboren. De dag na Samhain, op

Read More »

Zij en haar kat: katten en de maan (deel 2)

Katten en heksen. Die twee gaan net zo goed samen als lavendel en amethist. Als je denkt aan een heks, dan denk je misschien ook aan een zwarte kat. Niet alleen vroeger maar zelfs in deze moderne tijd kijkt niemand op als een heks een kat heeft. Maar waarom hebben

Read More »
Slutist Tarot Reading: 9 juli – 15 juli 2018

Slutist Tarot Reading: 9 juli – 15 juli 2018

Met smart loop ik de komende weken te ijsberen voor mijn brievenbus. Al eerder zat een prachtige foto van Frida Kahlo en een schilderij van Picasso in mijn aandacht. Maar vandaag vond ik de perfecte oorbellen geinspireerd op ‘The Acrobat’ van Picasso uit 1930. Al intrigeert de vrouw voor het

Read More »