Amanda

Amanda

Urban Witches Rotterdam is een plek vol stadshekserij, maanmagie en intersectioneel feminisme voor slayista’s die niet bang zijn voor hun schaduw.

Opening HOST @ Showroom MAMA op 17 november 2017

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on tumblr
Share on pocket
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Tijdens de zonnewende op 20 juni 2017 spraken zo’n 13 000 online neo-heidenen (neo-pagans) een betovering uit om Trump te stoppen. De groep heksen noemt zichzelf ‘Resistance Witches’ en opereert voornamelijk vanuit huis via Facebook en andere sociale media kanalen. Volgens de beoefenaars vragen wanhopige tijden om magische maatregelen #MagicResistance.


En verder in 2017: GenX vergiftigd het Rotterdamse drinkwater, een kunstmatige plastic baarmoeder kweekt met succes een lammetje en de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor het resistente ‘supergonorroe’.

Wanneer de ‘echte’ wereld als een sciencefiction of fantasy verhaal klinkt, wordt het oproepen van geesten of het uitvoeren van occulte rituelen als remedie opeens niet zo’n gek idee meer. Het geloof in de mensheid die de wereld onder controle kan houden door middel van technologie, wetenschap en rationeel denken, begint langzaam af te brokkelen. Nu de rationele waarden van de Verlichting hun beste tijd hebben gehad en de kille kapitalistische maatschappij geen soelaas biedt, is er een oplevende interesse in de magische praktijken uit occulte subculturen, sciencefiction en fantasy verhalen.

Gefascineerd door deze tendensen, luidt MAMA het heksenseizoen in met HOST, een gezamenlijk ontworpen installatie waarin het werk van twee kunstenaarsduo’s wordt verenigt: Het Kroatische duo Tarwuk (Bruno Pogacnik Wukodrakula en Ivana Vuksic), wonend en werkend in New York en Jaakko Pallasvuo en Anni Puolakka uit Finland, wonend en werken in zowel Rotterdam als Helsinki. De werelden van de duo’s raken elkaar in de sterke verbinding met rituelen, fantasy, techno/cyber-heidenen, occulte onderstromen en chaos magick.

Weggezet als heidens, ongeciviliseerd, hysterisch en escapistisch, worden deze onderstromen traditioneel uitgesloten van het publieke debat. Dit terwijl zij een vruchtbaar alternatief aan het licht kunnen brengen op onze huidige problematiek. De kunstenaarsduo’s tonen (toekomst) beelden van een samenleving waar plek is voor hekserij en cyber-sjamanisme in een schijnbaar onmogelijke uitwisseling van het natuurlijke en het virtuele.

De gezamenlijk ontworpen installatie in MAMA, opgebouwd uit het stoffelijk overschot van onze hedendaagse (Westerse) samenleving, volgt de logica van een huis als de plek waar traditioneel gezien vaak (verboden) rituelen en occulte praktijken plaatsvinden. Het huis is verlaten en bezoekers dwalen door kamers waarin vreemde objecten en onverklaarbare sporen het enige bewijs vormen van (menselijke) bewoning. De raadselachtige en innemende omgeving biedt de ideale ambiance voor nieuw en bestaand videowerk van Tarwuk, Anni en Jaakko.

17 november 2017  – 2 februari 2018 | woensdag – zondag van 13.00 -18.00

Tentoonstelling HOST
Showroom MAMA | Witte de Withstraat 29 – 31, Rotterdam

Verder lezen..

Amy Schumer doet niet aan spirituele bullshit

Bill Nye, bekend als The Science Guy, legt uit in “Inside Amy Schumer” hoe vrouwen in de twintig het Universum zien als een Kosmische Krachtpatser die hun raad en daad geeft bij al hun problemen. Of zoals hij zegt “ That makes no fucking sense. I mean, that’s just bullshit. Fuck.” No

Read More »

Maan van de kortste nacht op 29 juni 2018

Gisteravond mocht ik mijn eerste stadshekserij workshop geven bij Adem Inn. Wat een fantastische coven aan bruja’s! Natuurlijk kwam ook de maan van kortste nacht aan bod. De zomerzonnewende is immers net geweest!  Ja, maar dat is dus ook de langste dag. Als het de maan van de kortste nacht

Read More »