Hoe maak je een nieuwe maanbad?

curators:

presenting from:

opening hours:

price:

Mijn meest heilige ritueel is het nemen van een nieuwe maanbad. Met iedere volle en nieuwe maan laat ik de badkuip vollopen en schrob ik mijzelf klaar voor de komende periode. Maar hoe maak je nu een maanbad? Wat is het verschil tussen een nieuwe of volle maanbad? In dit artikel leg ik je uit hoe ik mijn nieuwe maanbad maak.

Volle of nieuwe maan?

Mijn volle maanbad is heel anders dan mijn nieuwe maanbad. Iedere maanfase kent namelijk haar eigen kenmerken en krachten. Op mijn maanbad kan de thematiek van de maan kan van invloed zijn als wel mijn eigen humeur. Maar het verschil tussen een nieuwe en volle maanbad is groot.

Nieuwe maan

De nieuwe maan is het allereerste sikkeltje wat verschijnt na de donkere maan. De donkere maan is niet zichtbaar, de aarde staat exact tussen de zon en maan in.  Met de nieuwe maan kun je intenties zetten voor de komende periode.

Een nieuwe maan correspondeert altijd met een volle maan, 6 manen later. De komende nieuwe maan staat in tweelingen. Over 6 manen is er een volle maan in tweelingen. Voor de intenties die ik tijdens mijn maanbad zet, hanteer ik de periode van nieuwe maan naar volle maan in dezelfde maand. In die twee weken probeer ik van mijn intentie, werkelijkheid te maken.

Volle maan

De volle maan is natuurlijk de meeste bekende maanfase. Ze is letterlijk en figuurlijk verlicht. Je intenties zijn tot wasdom gekomen en het is tijd om te vieren (weet je nog die esbats?). Je kunt stil staan bij de vooruitgang die je hebt gemaakt. Dit is een actieve fase van de maan. Vraag het maar eens aan een willekeurige barvrouw, politieagent of taxichauffeur.. er is bedrijvigheid rond de volle maan.

De energie is hoog. Er zijn meer ongelukken en agressie, maar er wordt ook meer gevreeën (hint). Mensen zijn meer ‘uitgelaten’ en slapen slechter (ja, ook volgens wetenschappelijk onderzoek). Direct na de nacht van de volle maan begint de energie af te nemen (hallo, kater!) en gaat de maan slinken. Doe je volle maanbad dus uiterlijk 2 dagen voor of na de volle maan.

Hoe neem je jouw nieuwe maanbad?

Ik badder met nieuwe en volle maan. Maar mijn nieuwe maanbad is mijn favoriet. Alhoewel mijn rituelen bij beide maanbaden ogenschijnlijk op elkaar lijken, zit er een groot verschil in de intentie die ik zet bij het maken van mijn maanbad. Je kunt hem zo ritueel maken als je wilt. Groots en meeslepend of juist klein en praktisch. Zelf houd ik van de  praktische insteek waarbij ik tijd neem om verbinding te leggen met de maan.

Je kunt het niet goed of fout doen. Een maanbad is iets heel persoonlijks. Doe vooral wat bij je past. Ik geef je in ieder geval een schets van mijn nieuwe maanbad.

Jouw nieuwe maanbad in 5 stappen

Stap 1: Ya snooze, ya loose.

Mijn maanbad begint lang voordat ik de kraan opendraai. Op de dag van de donkere maan verzamel ik kruiden, de juiste edelstenen en kaarsen bijeen. Welke stenen, kleuren of kruiden is gebruik is afhankelijk van de intentie die ik wil zetten. Als ik mijn creativiteit een boost wil geven dan kies ik voor carneool (kornalijn) als steen en gedroogde sinaasappelschillen als opwekkende geur. Ik laat me niet altijd leiden door de magische eigenschappen. Soms wil ik gewoon bedwelmd worden door patchoeli of lavendel.

Muziek vind ik ook belangrijk. Bij de nieuwe maan kies ik vaak voor klassiek. Ik vind de werken van Hildegard van Bingen mooi of ik luister naar een playlist met natuurgeluiden. Ik kies voor stilte als mijn behoefte daar ligt. Bij mijn (actievere) volle maanbad luister ik mijn eigen witchy playlist. De badkamer moet schoon zijn. Ik haal er nog een doekje overheen als ik dat nodig vind.

Op de badrand zet ik mijn spullen klaar; een zachte scrub van abrikozenpitjes (NO PLASTIC), een haarmaskertje van honing en olijfolie, lavendelzeep.. of een dikke bathbomb van Lush. Ik steek mijn kaarsen aan en leg mijn edelstenen neer. Ik gebruik vaak rozenkwarts of amethist als ik in alle rust en liefde wil ontspannen.

Stap 2: New Moon Yoga

Ik neem mijn laptop mee de badkamer in. Ik rol mijn yogamat uit en doe een New Moon Yoga Flow Set mee met Kassandra. Het rekken en strekken van mijn lichaam helpt mij te ontspannen en contact te maken met mijn lichaam. Na de yoga is de meeste spanning uit mijn lijf verdwenen en laat ik de badkuip vollopen. Mijn laptop verdwijnt uit de badkamer.

Stap 3: Het maanbad maken

Zodra het eerste water de badkuip inloopt, check ik even goed de temperatuur. Ik laat hem heet beginnen. Hierna doe ik er een handje kruiden in, vaak lavendel maar soms ook een mengsel van kruiden. Als de kruiden geweld zijn doe ik er wat kouder water bij. Ik kies ook weleens voor een lekkere olie of verse bloemen.

Stap 4: Badderen met intentie

Zodra de badkuip vol is, glij ik er lekker in. Ik visualiseer dat ik mij dompel in het zwakke schijnsel van de nieuwe maan. Soms wil ik eerst ontspannen en een boekje lezen. Soms ga ik direct aan de slag met mijn intenties en denk ik ze uit in bad.

Ik visualiseer hoe mijn intenties werkelijkheid worden. Bijvoorbeeld; ik wil graag meer sporten de komende twee weken. Ik visualiseer dan dat ik mijzelf zie hardlopen in het park en dat ik geniet van de natuur om mij heen. Als ik mijn intenties helder heb, vraag ik de nieuwe maan of zij mij wilt helpen ze werkelijkheid te maken.

Na de visualisatie oefening ga ik mij ‘schoonmaken’ voor de nieuwe maancyclus. Ik scrub mijn lichaam. Geniet van een masker op mijn gezicht en in mijn haar en was mij vooral heel grondig. Na de wasbeurt ontspan ik vaak nog even in het warme water.

Stap 5: Relaxy Lexy tijd

Hierna kleed ik mij warm aan in mijn favoriete djellaba of in de trainingsbroek van mijn lief. Ik drink nog een kop kamillethee of een glas water met citroen en kruip lekker vroeg onder de wol.

Bij volle maan ga ik anders te werk. Zo voeg ik volle maanwater toe aan mijn badwater en heb ik een na-het-badderen-ritueel.

PRO tip 1: Ik heb geen bad, wat nu?

Niet iedereen heeft een bad (ik ook niet, ik ga bij mijn vriend thuis). Neem je volle / nieuwe maanbad ook gewoon onder de douche. Je kunt je badkamer op dezelfde manier klaarmaken. Zet de douche uit als je je ‘wast’ met maanwater. Als je echt wilt relaxen kan het helpen een tuinstoel of een plastic krukje in je douche te zetten. Je kunt dan gewoon zitten en je laten ‘schoonspoelen’. Zet voor dit schoonspoelen de douchekop als het ware recht op je kop. Zo spettert het water vanuit je kruin (chakra) langs je lichaam. Je kunt dan visualiseren dat je energetisch helemaal schoon spoelt. Oude energie spoelt dan zo het doucheputje in.

PRO tip 2: Moet ik dit in mijn uppie doen?

Dat ligt eraan hoe groot je badkamer is. Grapje. Je kunt het alleen doen. Dat is ontspannen en je houd de focus bij jezelf. Je kunt het natuurlijk ook samen doen. Neem je Best Bruja Forever mee naar de sauna. Scrub elkaar in de hammam en neem in de avond buiten een duik in het zwembad. Je kunt gaan zwemmen in de Kralingse Plas (als er geen blauwalg is) en je plakt er daarna een wijn en thee ceremonie aan vast. Het strand is voor mij de ultieme ‘schoon spoeler’. Plan samen een avondje strand. Neem kaarsen, edelstenen en maanwater mee. Maak een mandala van schelpjes en scheermesjes die je vind op het strand. Mediteer als de zon langzaam ondergaat en de nieuwe maan aan de hemel verschijnt. Maak een kampvuurtje. Ga stargazen en vertel elkaar je wildste dromen. Je kunt je intenties voor de nieuwe maan met elkaar bespreken of samen een nieuwe maan ritueel doen. Alles is mogelijk.. volg je intuïtie en luister naar je eigen behoefte hierin.

Heb jij nog tips voor het maken voor een maanbad of doe jij een heel ander ritueel? Laat het mij weten in de reacties..

Happy Moonbathing!

-x- Atropa

Urban Witches Rotterdam
instagram.com/urbanwitchesrotterdam

P.S. dit was een artikel speciaal voor lieve Miriam.

Urban Witches Rotterdam is nu...

Wij organiseren momenteel geen activiteiten.