Amanda

Amanda

Urban Witches Rotterdam is een plek vol stadshekserij, maanmagie en intersectioneel feminisme voor slayista’s die niet bang zijn voor hun schaduw.

Hekserij in Andalusië, Spanje – Museo Lara, Ronda (deel 1)

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on tumblr
Share on pocket
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Even was ik bang dat er niks aan hekserij te vinden was in Andalusië. Ondanks dat de Spaanse Inquisitie hier kantoor hield, zijn er bar weinig heksenverhalen te vinden. Het meest daarvan gebeurde in Asturië, Spanje.

Ik schreef hier eerder deze blogs over:

https://www.urbanwitchesrotterdam.nl/over-cider-de-camino-en-de-triskelion-van-asturie/

Toch stuitte ik op meerdere kleine tentoonstellingen. Een daarvan was in Ronda, het Museum Lara. Ronda is al een bijzondere stad op zich. De stad is gevestigd op een enorme klif en heeft een prachtige brug en dito uitzicht. De meeste mensen komen naar Ronda voor het stierenvechten. Maar Ronda heeft een nog veel bloedigere geschiedenis. De Puento Nuevo, de brug die de historische oude stad verbindt met de nieuwe stad staat bekend om een hoop ellende. Boven in de brug zijn ruimten die tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden gebruikt als gevangenis en martelkamer, waarbij mensen gedood werden door ze uit het raam te gooien. Met name joden en moslims zouden als straf over de brug gepletterd zijn.

Ronda

Maar goed, ik ben er niet voor de fascinerende gruwelijkheden. Ik ben natuurlijk benieuwd naar Ronda’s geschiedenis met hekserij. Ondanks dat er geen lokale link is met de heksenvervolging vanuit de inquisitie, was er toch een kleine tentoonstelling over hekserij in Museum Lara. In heel Andalusië zouden er ’slechts’ 25 heksen vervolgd zijn.

Bij de ingang van de expositie over hekserij zijn verschillende dieren en planten te zien die van oudsher zijn gebruikt om gif te extraheren of als medicijnen te dienen. Paddenstoelen, de gevlekte scheerling of aconiet werden gebruikt als krachtige giftige stoffen. Ze zorgen voor een snelle en vooral niet traceerbare dood.

Naast deze kruiden zijn er enkele gevaarlijke dieren die werden gewaardeerd om hun gif, zoals schorpioenen, spinnen en slangen. Op de foto’s zie je atropa belladonna (wolfskers) en mandragora. Planten die volgens populair geloof altijd nauw verwant zijn geweest met hekserij. Belladonna werd vooral gebruikt als een narcoticum en hallucinogeen. Mandragora werd gezien als een “levende” plant. Door de vorm van zijn wortels die lijken op de menselijke vorm.  

Mandragora

Volgens het museum moeten we ons afvragen hoeveel van de “natuurlijke” sterfgevallen die zich in de geschiedenis hebben voorgedaan, eigenlijk te wijten zijn aan vergiftigingen. Een goede stoofpot waarin een paar ricinusbonen (3) werden gemengd, bijna identiek aan gewone bonen, was een dodelijk gerecht. Bovendien verschenen de symptomen van intoxicatie pas uren later, dus het was onmogelijk om in te grijpen met een antidotum. Soms was het slimmer om paddenstoelen zoals de bekende vliegenzwam (amanita muscaria) te gebruiken. De vliegenzwam heeft bedwelmende en hallucinogene effecten en werd vaak gebruikt in rituelen. Er zijn gevallen van vergiftiging bekend die zich pas na een maand manifesteerden. De organen van het slachtoffer vallen dan langzaam uit.

Veel sneller is de werking van ‘Essentie van Sabina’ (2), die werd gebruikt als een abortief. Het veroorzaakte ernstige buikcongestie, had een schadelijke invloed op de bevalling en kon zelfs de dood brengen. In het beste geval veroorzaakte het alleen de abortus. De gevlekte scheerling is een gif dat sinds de oudheid werd gebruikt voor gevangenen in de dodencel, zoals in het geval van Socrates. Tijdens de inquisitie, zorgden enkele ‘barmhartige’ beulen er soms voor dat de veroordeelde de gevlekte scheerling (conium maculatum) tot zijn beschikking kreeg. 

Gif was niet alleen voor de ‘plebs’. Sommige vooraanstaande families maakten van gif mengen hun kenmerk. Italiaanse adellijke families, zoals de Medicies Borgia, maakten van vergiftiging een kunst waarmee ze machtsproblemen oplosten. Ze huurden deskundige alchemisten in om nieuwe gifstoffen te perfectioneren en te ontwikkelen. Zo werd er uit noten en riet strychnine en cyanide verkregen. Ook werd er uit bepaalde metalen arseen, sulfaten en kwik gehaald om gifformules mee te maken.

Verder lezen..

Slutist Tarot Reading: 25 juni – 1 juli 2018

BIG. Changes. Ahead. De zomerzonnewende geeft mij een gevoel van enorme verandering. De zomerzonnewende wordt ook wel zomersolstitium genoemd. Het is de langste dag van jaar. De bloemen bloeien op z’n hardst en lucht is gevuld met de zware zwoele geur van bloesem. De zomer is begonnen. De Slutist Tarot Reading

Read More »
Slutist Tarot

Witches Be Like @ Adem Inn op 10 mei 2018

Wel eens gehoord van de maasgod en rottenimf? Of van Slutist Tarot: de intersectionele, sekspositieve versie van het tarotdeck? Op donderdag 10 mei staat Adem Inn in het teken van stadshekserij, een vorm van spiritualiteit die juist niet is blijven steken in de Middeleeuwen. Stadsheks Amanda en historicus en filosoof

Read More »