Happy Samhain!

Heksje Weltevree schreef een stuk over Samhain.

Ik ben jarig in november en een echte schorpioen. Misschien hou ik daarom wel zo van de herfst. Het jaarfeest dat echt bij de herfst past is Samhain. Op de avond van 31 oktober wordt Samhain gevierd. Misschien ken je deze datum van Halloween? Of misschien ken je de katholieke variant, Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november. De dood en herdenken staan centraal tijdens deze feesten. Voor de Kelten was dit het begin van het nieuwe jaar. Dit omdat de laatste oogst was geweest en de zon in kracht afnam. Veel belangrijke gebeurtenissen in de Ierse mythologie gebeuren rondom Samhain. Men zegt wel dat de sluier tussen de twee werelden wegvalt op Samhain.

Samhain betekent in het Schots en Ierse Gaelic ‘November’.

November is ook de maand waarin de laatste oogst naar binnen werd gehaald bij de Keltische stammen. Het vee ging op stal en het vee wat de winter niet zou overleven werd geslacht. Er werd ook geofferd om de Goden en Godinnen goed te stemmen voor de komende zware winter. Lugh, de Keltische God van de Zon had zichtzelf geofferd en was nu in het dodenrijk aangekomen. Het zonlicht wordt vanaf nu snel minder en de eerste nachtvorst zal niet lang op zich laten wachten. De Kelten zagen in de nachtvorst de adem van de Elfen. Op sommige heuvels was er elfenbloed. Dit was mos wat door de nachtvorst rood kleurde en deze kleurstof afgaf aan de omgeving. 

Samhain is een van de oudste jaarfeesten of sabbats die we tegenwoordig nog vieren. Samhain hangt samen met voorouder- verering. De Kelten doofden op de avond van Samhain alle haarden. Op een heuvel nabij werd een groot vuur aangestoken, dit was het teken om de haarden weer aan te steken. In deze tijd was er uiteraard nog geen elektriciteit, dus het zal aardedonker zijn geweest. Een periode van totale duisternis totdat in de verte een licht te zien was. Vanuit het grote niets/duisternis was ineens dat lichtpunt. De haarden mochten aan om het nieuwe jaar te verwelkomen.

Pompoenen horen op de een of andere manier bij Halloween en als seizoensgroente en door de mooie oranje kleur misschien ook bij Samhain. Ik vind pompoensoep echt heel erg lekker. En de pompoen is voor mij een echte herfstgroente.

Maar hoe zit het nu met de pompoen?

Vanwaar de traditie rondom de pompoen. De traditie van het maken van jack-o’-lanterns stamt uit Ierland. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de lantaarn. Een van de bekendste is het verhaal over de smid Jack. Op een avond kwam Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen. Jack wist met een list de duivel in een boom te lokken, en kraste vervolgens een kruisteken in de stam van de boom zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Pas nadat de duivel Jack had beloofd dat hij nooit naar de hel zou hoeven haalde Jack het kruisteken weg en liet de duivel weer vrij. Toen Jack jaren later stierf mocht hij door zijn slechte levenswandel niet naar de hemel, maar de duivel liet hem ook niet binnen in de hel wegens de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack volgens het verhaal rond over de aarde. 

De duivel gooide Jack nog wel een gloeiend kooltje achterna toen hij hem wegstuurde bij de hellepoort. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn om zijn weg mee te verlichten. Volgens deze legende is de jack-o’-lantern vernoemd naar de smid uit dit verhaal.  De Ieren die naar Amerika gingen hebben hun traditie daar voortgezet en in plaats van knollen bleken pompoenen meer geschikt 

Ik weet niet of de Kelten al rapen en knollen uitholde. Het zou kunnen dat zij deze uitkerfde als bescherming tegen kwade geesten. Wat zij wel deden was zich verkleden op Samhain. De sluier was dun en naast voorouders en overleden familieleden konden ook minder goede geesten door de sluier heen glippen. Om niet herkend te worden verkleden men zich. Ook gingen jonge jongens langs de deuren om hout op te halen voor het grote vreugdevuur, vaak kregen ze dan ook wat eten mee. Daar is waarschijnlijk het trick and treat vandaan gekomen. 

Tijdens Samhain was het gebruikelijk om een feestmaal te bereiden van de laatste oogst en van het geslachte vee. Er werd uitgebreid gegeten en dank uitgesproken voor het afgelopen jaar. Ook werden er extra borden gedekt om de overledenen mee te laten delen in de voorspoed en hen te herdenken. De Sidhe werden ook geëerd tijdens Samhain aangezien de sluier naar hun wereld tijdens Samhain dun was. Er werden schoteltjes met melk en honing buiten gezet.  De portalen (grafheuvels, elfenheuvels, sprookjesheuvels, dolmen of toverterpen) worden in het Iers sidhe, síd of sprookjesheuvels genoemd en ze werden ooit vereerd als de verblijfplaats van één enkele god of godin.

Samhain hangt samen met kou, mist, einde en nieuw begin, donker etc. Deze woorden zou je ook met de dood kunnen associëren. Misschien dat onze voorouders daarom juist dit moment kozen om te herdenken. De laatste oogst was binnen gehaald, de donkere periode, de winter kwam eraan. Het donker kan soms angst oproepen, soms zie je dingen die er niet zijn. Misschien komt daar wel de behoefte vandaan om geesten af te schrikken met de knollen. Maar ook om juist vuur en kaarsen aan te steken om de geesten van voorouders en familie de weg naar huis te laten vinden. 

Hoe heks je tijdens Samhain?

Rondom Samhain kun je onderzoek doen naar voorouders of mooie herinneringen vast leggen van overleden familie. Op de avond van Samhain kun je in de tuin een aantal kaarsen aansteken. Ook kun je tijdens de Samhain maaltijd een extra bord dekken ter nagedachtenis van een overleden familielid. De periode rondom Samhain is heel erg geschikt om een tarot te leggen. Je kunt jezelf symbolisch afvragen wat je “laatste oogst” was en hoe je het nieuwe jaar wilt beginnen. Ook schaduwwerk kan in deze periode extra verhelderend zijn. Amanda Wams heeft verschillende mogelijkheden om met schaduwwerk aan de gang te gaan. Hoe dan ook de periode van de herfst en Samhain zijn magisch mooi.

De Samhain pompoensoep

Nodig:

  • Grote flespompoen
  • Sinaasappel
  • Appel
  • Aardappel
  • Groente bouillonblokjes
  • Prei
  • Wortel
  • Ui en knoflook
  • Verse koriander
  • Hindoestaanse Massala

Maak de pompoen schoon en snij in blokjes, maak de rest van de groente schoon. Schil de appel in stukjes. En pers de sinaasappel uit. Snipper de ui en maak 2 of 3 teentjes knoflook schoon en pers deze. Zet een diepe pan op het vuur, doe daar een scheutje olijfolie in en bak de ui en de knoflook. Voeg de blokjes pompoen toe en bak dit ongeveer een kwartier. Voeg twee eetlepels Massala toe en wat zwarte peper.

Los 2 bouillonblokjes op in een liter warm water. En zet dit nog even weg. Doe de appelblokjes, de aardappelblokjes, de prei en wortel en de gehakte koriander bij de pompoenblokjes. Bak dit nog even mee en voeg dan de bouillon toe. Voeg de sinaasappelsap toe, een half kopje is genoeg.

Laat dit zachtjes koken totdat de pompoen goed zacht is en de aardappel, wortel en appel ook zacht zijn. Pak een staafmixer. Haal de pan van het vuur en pureer de soep. Laat de soep daarna nog heel zachtjes een paar minuten koken. Uiteraard kun je de soep tijdens het koken laden met intenties. Roer met de klok mee en fluister je intentie in de soep. Zo wordt je Samhain soep extra magisch…

Deze blog is geschreven door Saskia Beukman. Meer Urban Witches ontmoeten? Meld je dan aan voor onze ketel.

Verder lezen..