Een winterse avondroutine voor heksen

Nu de dagen lengen en de volgende lockdown op handen is, merk ik dat ik mij zachtjes terug trek in mijn heerlijke warme huis. Het is niet zo’n populaire uitspraak, maar toen ik vorig jaar eenmaal aan lockdown gewend was, vond ik het fijn om mij van de wereld te onttrekken. Voor het eerst in mijn leven vond ik meer rust, regelmaat en zelfs een biologische klok (die daadwerkelijk tikte!). Op natuurlijke wijze ontstond er een winterse avondroutine en die van mij heeft natuurlijk binding met hekserij.

Routines zijn saai.

Ik vond routines altijd saai. Aangezien ik meer een kroegtijger en ‘spontane momenten’ persoon ben, had ik moeite met het woord ‘routine’. Iedere avond hetzelfde? SAAI. Herhaaldelijke dezelfde work-out doen. NOG SAAIER. En je gaat er van zweten, dat is helemaal K*T. Routine betekende voor mij; burgerlijke gezapigheid. Ik ben een extravert mens, haal mijn energie buiten en laad op wanneer ik contact heb met andere mensen. Voor routines en herhaling loop ik niet warm. Het geeft mij het gevoel dat ze mijn vrijheid en creativiteit afnemen.

Toch veranderde er wat tijdens de lockdown (destijds met avondklok). Ik merkte dat ik opbloeide in de rust. Meer grip kreeg op mijn emoties, minder gestrest was en dat de regelmaat mij goed deed. Sterker nog, toen de lockdown afliep moest ik wennen aan de hoeveelheid sociale contacten. Ik kocht liever een linnen pyjama en wat nieuwe boeken want.. OH YEAH BABY, downtime!

Rust als kracht

Het deed mij nadenken en reflecteren over de rol en betekenis die rust en regelmaat in mijn leven betekenen. Ik leerde dat vanuit rust, de focus komt. Uiteraard wist ik dit wel, maar rust nemen vind ik moeilijk. Ik merkte dat ik baat had bij een avondroutine, misschien nog wel meer dan mijn ochtendroutine. Mijn avondroutine werd pas betekenisvol voor mij, toen ik er hekserij aan kon verbinden. Opeens voelde ik de diepte en de verbinding die ik zocht. Het haalde de spanning op ‘routines zijn saai’ weg en gaf mij juist kracht.

Alle dagen heel hard rennen, geeft ruis en stress. Onze maatschappij vraagt veel van ons. Een druk schema, e-mails als we ziek zijn, werken zonder pauze en weinig ruimte voor ontspanning etc. De natuur doet dat anders met haar seizoenen.

De natuur neemt rust. De winter spiegelt wat we nodig hebben om een gebalanceerd mens te zijn. Seizoenen kunnen hierin mooie lessen zijn. Zoals een eekhoorn nootjes verzameld voor de winter, zouden wij ons ook beter kunnen voorbereiden op de winter. Een periode van rust, reflectie en stilte. We keren naar binnen. En dat is wat hekserij mij leert. 

De natuur als spiegel

Ik sta niet los van de natuur en haar cycli. Ik BEN de natuur en de cycli bewegen door mij heen. We spiegelen elkaar. Mijn avond krijgt een magisch element zodra ik mijn zelfkennis en die van de natuur vang in mijn rituelen en routines. Mijn routines veranderen inmiddels mee met de seizoenen. In de zomer lig ik niet om 20.30 in bed. Maar in de winter vaak wel. Een goede nachtrust, essentieel wanneer je een drukbezet mens bent, start met een fijne slaapkamer en het afbouwen van je dag. Met mijn avondroutine zak ik in alle rust de nacht in.

Mijn winterse avondroutine voor heksen

Misschien is het vreemd, maar ik vind het fijn om de afwas te doen voordat ik naar bed ga. Mijn avondroutine begint dan ook met opruimen. Ik doe mijn cleanser op mijn gezicht (die ook werkt als een masker) en start met de rommeltjes verzamelen. Ik vind het fijn om iets fysieks te doen, zodat ik mijn geest alvast ontspant. Ik breng de glazen naar de keuken en was de laatste beetjes af. Hierna zet ik mijn waterketel op en haal mijn kruik tevoorschijn. Die kruik is zo fijn! Onlangs kocht ik een kruik met een schapenvel eromheen en die leg ik elke avond aan het voeteneind van het bed. Het water dat in de kruik zit van de vorige avond, doe ik in de gieter (hier geef ik de planten water mee, de ochtend daarna).

Terwijl het water kookt, maak ik mijn avonddrankje. Mijn avonddrankje bestaat uit ontspannende kruidentincturen en honing. Misschien heb je gehoord in de eerste aflevering van de Wilde Weelde Podcast dat ik altijd koffie met kruiden drink en mijn intentie voor de dag zet met mijn edelsteentheelepeltjes. Ik doe hetzelfde in avond, maar dan net iets anders.

Kruidig avonddrankje

Mijn kruidendrankje ziet er wisselend uit. Soms maak ik kamillethee met honing, maar de laatste tijd mix ik kruidentincturen met water en honing. Mijn recept is als volgt:

  • een glas water (koud of warm, maar niet heet)
  • 1 pipet Elixir of Achelois van Bottled Magick
  • 1 pipet Rozenelixer van Mirabella’s Botanicals
  • 1 scheutjes Vlierbessen Oxymel van Mirabella’s Botanicals
  • 1 theelepel biologische vloeibare honing

 

Ik giet alles bij elkaar en meng de honing er doorheen. In de Elixir of Achelois zit o.a. kamille, passiebloem, valeriaan en kurkuma. Allemaal ontspannende kruiden. De rozenelixer is zacht en ruikt heerlijk. De vlierbessen oxymel is een mooie oppepper voor het immuunsysteem, het is een zoetzure siroop waarin kruiden verwerkt zijn. Het komt van het latijnse woord oxymeli, waarbij oxy staat voor zuur en meli voor honing. Ik zet het glas naast mijn bed en drink het gedurende de avond.

Schaap lekker

Ik vertelde het al; de kruik met een schapenvacht is een échte winnaar. Het verwarmt mijn bed en ik hoef geen sokken aan te houden. Ik slaap zoveel beter in een koude slaapkamer, MITS mijn bedje goed warm is. Onlangs kocht ik nieuwe dekens, waarvan het winterdekbed aan een zijde een schapenvacht heeft. It’s ABSOLUTE heaven.

Mijn schaapjekruik ligt dus al een tijdje mijn bed te verwarmen terwijl ik de afwas doe. Na het opruimen was ik mijn gezicht, doe wat nachtcrème op en ga richting de slaapkamer. Ik vind het heerlijk om mijn beddengoed te sprayen met lavendelgeur. Hiervoor heb ik een flesje dat Relaxing Lavender Sleep Mist Spray (Miaroma) heet. Als ik echt los ga, smeer ik mij ook in met lavendelolie van het Blauwe Huis. Ik ben verzot op lavendel, als ik het ruik sta ik meteen op chillings.

Hierna stap ik in bed en zet ik een luisterboekje op. Soms schrijf ik nog wat ik mijn nachtboek (hier schrijf ik op wat ik nog kwijt wil, vaak creatieve ideeën). Ik luister graag naar fictie in de avond, het helpt mij te ontspannen en te verdwalen in een droomwereld. Momenteel herlees ik Circe van Madeline Miller. Andere heerlijke (luister)boeken zijn:

  • De Heks van Limbricht, van Susan Smit
  • Het meisje van Egtved, van Linda Dielemans
  • Het Wolvennest, van Elodie Harper
  • Resistance, van Tori Amos
  • Bloemenmeisje, van Anya Niewarra

 

Bij de app die ik gebruik kun je een timer zetten, zodat het voorlezen automatisch stopt. Voordat ik mijn boekje aanzet, zet ik het raam wagenwijd open voor de frisse lucht. Meestal zet ik hem op 20-30 minuten, hierna sukkel ik heerlijk in. Ik geniet enorm hiervan. Als ik deze stappen volg, slaap ik ’s nachts door en wordt uitgerust wakker de volgende ochtend.

x Atropa

Verder lezen..

Stadshekserij
Atropa

Offers aan de Maasgod

Nu het einde van een cyclus is gekomen, maak ik mij klaar voor een nieuw begin. Maar niet zonder de Maasgod te danken en mijn

Lees verder >>