Dromen, hekserij en magie

Dromen, hekserij en magie. Voorspellende dromen, eeuwenoude symboliek, onheilspellende boodschappen. Je kunt ze allemaal vinden in je dromen. Kun leren dromen? Heksje Weltevree ging op zoek..

Ik droom omdat ik het kan. Ken je dat gevoel? Je wordt wakker en hebt net een mega-intense droom gehad. De symbolen vlogen om je oren. Misschien vloog jezelf ook wel. Sinds ik met hekserij bezig ben, heb ik gemerkt dat rond bepaalde maanstanden en jaarfeesten mijn dromen wat intenser zijn. Ik hou al een aantal jaar een droomdagboek bij. Soms heb ik zelfs voorspellende dromen. Dromen zijn interessant, maar wat zijn dromen nu precies? Verschillende wetenschappers hebben zich bezig gehouden met deze vraag, waaronder Sigmund Freud en Carl Gustav Jung.

Hoge heren van het dromen en mysterieuze symbolen

Sigmund Freud (neuroloog en grondlegger van de psychoanalyse) heeft ooit een boek geschreven: die Traumdeutung. Hij stelde dat dromen een uiting waren van onbewuste wensen. Deze wensen waren seksueel of agressief van aard en vaak onaanvaardbaar voor het bewuste. Tijdens sessies maakte hij gebruik van vrije associatie. Patiënten vertelden vaak spontaan over dromen die ze hadden. Via de vrije associatie probeerde Freud contact te leggen met het onderbewuste van de patiënt. Freud noemde dromen de koninklijke weg naar het onderbewuste. 

Het collectief onderbewuste

Carl Gustav Jung (psychiater en psycholoog) was de grondlegger van de analytische psychologie. Jung staat o.a. bekend om zijn zoektocht naar identieke thema’s bij mensen in dromen, wanen en psychoses. Hij kwam tot de conclusie dat er een universele bron moest zijn. Hij ontdekte ook dat mensen over de hele wereld dezelfde belangrijke symbolen hadden. Deze symbolen en elementen hadden een link met belangrijke elementen uit de mythologie, wereldreligies en het occulte of alchemie. Jung noemt dit het collectief onbewuste. Volgens Jung is het collectief onbewuste het genetisch bepaalde deel van de geest dat mythen in het leven roept en voor alle mensen gelijk is, en dat dienstdoet als bron van het psychisch bestaan. De bron heeft een verborgen wijsheid die verbonden is met het programma in mensen om ervaringen op dezelfde manier te verwerken, organiseren en interpreteren, ook al hebben ze een andere culturele achtergrond.

Dromenanalyse vs. biologie.

In de jaren ’50 van de vorige eeuw kwamen neurobiologen erachter dat de REM-slaap, willekeurige signalen vanuit diepere gedeelten in de hersenen, het startsein waren voor droomactiviteit. In de jaren ’70 van de vorige eeuw ontstond de theorie van de activatie-synthesehypothese. Daarin stellen Hobson en McCarley dat willekeurige signalen uit de hersenstam de visuele schors prikkelen. Dit roept een toevallige reeks beelden op. Vaak hebben de beelden geen verband met elkaar, maar de dromer probeert er een zinvol geheel van te maken. Toch blijft het onderbewuste en het fenomeen dromen de wetenschap bezighouden, en is men ervan overtuigd dat dromen niet alleen een bijproduct zijn van de REM slaap of biologische processen. En zouden dromen wel degelijk een kijkje geven in onze psyche,

Verschillende type dromen: van lucide tot voorspellend

Nachtmerries, vliegdromen, de ik-kukel-van-de-stoep-af-dromen, voorspellende dromen, dromen met symboliek, gewone alledaagse dromen en lucide dromen. Lucide dromen vind ik, naast de voorspellende dromen, de meest magische vorm van dromen. Dit omdat ik de totale controle heb en alles kan manifesteren in mijn droom wat ik nodig heb.

Lucide dromen kun je trainen. Bij mij ging het vanzelf. Ineens had ik een droom waarin ik mij bewust was dat ik droomde. Het blijkt dat mensen die overdag veel dagdromen makkelijker en vaker lucide dromen hebben. Dit zou te verklaren zijn door het feit dat je onbewust je brein traint in het herkennen van het verschil tussen wakker zijn en in een droomtoestand zijn. Ook mediteren en visualiseren kan helpen om sneller een lucide droom te krijgen. Vooral visualiseren helpt omdat je het brein traint in het zien van beelden op een bewuste manier. Met mediteren train je het lichaam en het brein om te ontspannen. Geduld is een schone zaak, het duurt vaak even voordat er een lucide droom komt. Hierbij geef ik je enkele tips voor lucide dromen.

Dromen kun je leren

  • Een droomdagboek bijhouden: wat vertellen de symbolen je. Zo ben je overdag bezig met je droom. Dit traint je brein om het verschil te herkennen tussen waken en slapen. En zul je gaan zien en herkennen dat bepaalde symbolen en gebeurtenissen die je overdag hebt meegemaakt, misschien terugkomen in je droom.
  • Voor het slapen gaan bedenken wat je wilt dromen. Als je ontspannen ligt en je bent bijna in slaap, spreek met jezelf af waar je over wilt dromen. Neem de eerste paar keren iets simpels als een taart of een snelle auto. Denk alleen aan het woord en kijk of het symbool terugkomt in je droom.
  • Bouw dit uit door een droom te gaan visualiseren net voordat je in slaap valt. Dus in plaats van alleen te denken aan een auto ga je nu visualiseren hoe de auto eruitziet, hoe je erin wegrijdt, waar je naartoe rijdt etc. Wees zo gedetailleerd mogelijk.  Hoe ziet de weg eruit waar je op rijdt. Wat voor weer is het etc.
  • Verwacht niet meteen resultaat, blijf herhalen. Train je onderbewuste.
  • Zeg regelmatig tegen jezelf dat JIJ de controle hebt en houdt tijdens een droom.
  • Zorg overdag voor voldoende ontspanning. Dromen zijn ook om dingen te verwerken. Ik merk dat ik in drukke periodes heel weinig lucide kan dromen.
  • Neem overdag een moment om de volledige ruimte waar je zit in je op te nemen. Een soort mindfulness oefening. Kijk naar de kleine details. Doe dan je ogen dicht en visualiseer de ruimte opnieuw. Zo train je de mogelijkheid om tijdens een lucide droom voorwerpen etc. te manifesteren. 
  • Kijk wat voor jouw goed werkt en pas dit toe.

Als je eenmaal een paar lucide dromen hebt gehad kun je ze inzetten voor je magie. Wat dacht je van een droom waarin je in je tarotspel rondloopt. En met de personen op de kaart in gesprek gaat. Of wat dacht je van een wandeling op de volle maan of, my all time favourite, start je bezem en vlieg weg.

Lucide dromen is niet eng, maar mocht je toch eens in een nachtmerrie komen of een droom die niet gaat zoals je wilt, bedenk dan dat je altijd de controle hebt. Het is jouw onderbewuste en jouw wereld.

Deze blog is geschreven door Saskia Beukman. Meer Urban Witches ontmoeten? Meld je dan aan voor onze ketel.

Bronnen: www.helderdromen.nl en www.psychologiemagazine.nl

Verder lezen..