De magische heksensteen, amulet voor bescherming en geluk

curators:

presenting from:

opening hours:

price:

De heksensteen is een van de meest bekende amuletten in hekserij. De heksensteen, een steen met een natuurlijk gat erin, wordt al eeuwen gebruikt als gelukssteen en bescherming door, voor en tegen heksen.

Gelukssteen

Altijd als ik op het strand of langs een rivier loop houd ik goed mijn ogen open. Ik ben altijd op heksenstenenjacht. Haar waterige energie zou ongeluk en negativiteit wegspoelen. Je vind de stenen in gebieden met stromend water, het water slijt namelijk de gaatjes in steen. Water zou magie ongedaan maken. Een heks zou geen stroompje of rivier kunnen passeren en als je betoverd bent valt de magie direct van je af bij aanraking met water (denk hierbij maar aan dopen). Heksenstenen worden ook heilige stenen, wensstenen, gatstenen, marestenen, paramoudra’s of Elphialtes stenen genoemd en zouden mensen, huizen en vee beschermen tegen onheil en kwaad.

Heksenstenen zijn te vinden in veel delen van Europa: Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken, Schotland, Baskenland en Duitsland. Ik kwam ze voor het eerst tegen in de collecties van het Museum of Witchcraft and Magic in Boscastle en het Brighton Museum. Archeoloog H.S. Toms (1897-1939) en curator van het museum deed onderzoek naar de folklore rond heksenstenen. Je komt heksenstenen vaak tegen aan touw, opgehangen bij deuren. De heksensteen zou beschermen tegen heksen en boze feeën, net zoals de Eguzki-lore zou doen volgens Basken. Toms kwam de stenen ook tegen binnen in huizen en tuinen. In Brighton zelf is het nog steeds gebruikelijk om een heksensteen bij de deur te hangen. Door te spugen door het gat van steen zou men geluk kunnen afdwingen.

Bescherming tegen nachtmerries en ander ongeluk

Cecil Williamson, bekend van zijn vele onderzoeken naar hekserij in Engeland, omschreef verschillende heksenstenen die hij in de loop der jaren tegen kwam. Zo ontdekte hij dat als je 8 heksenstenen vastbond aan een touw met daartussen 5 knopen, je je stal zou kunnen beschermen en je paarden niet gestolen zouden worden door heksen die een ritje naar de sabbath nodig hadden. Je kunt ook een heksensteen met koperdraad binden aan je vissersboot. Zonder heksensteen zou er niet uitgevaren worden, althans aan de zuidkust van Groot-Brittannië. Heksenstenen zorgen er ook voor dat stoute feeën je koeienmelk niet kunnen jatten. Om dat te voorkomen werd de heksensteen aan de hoorns van de koe gehangen. Een heksensteen zou beschermen tegen nachtmerries maar je ook kunnen genezen van een verstuikte enkel.

Volgens ander onderzoek van Tabitha Cadbury word de heksensteen ook gebruikt in Duitsland. Daar kwam ze heksenstenen tegen aan huissleutels. Het Horniman Museum in Londen heeft een heksensteen van Edward Lovett in de collectie. Lovett was een soldaat die vocht in de eerste wereldoorlog, hij droeg de heksensteen als geluksamulet. Het National Museum of Scotland heeft een heksensteen in de collectie die bekend staat onder de naam ‘Mare Mare’, denk hierbij aan het wordt ‘nightmare’ of nachtmerrie. Deze heksensteen zou beschermen tegen nare dromen.

Hedendaagse heksensteen

De heksensteen wordt geassocieerd met het element water en de maan. De heksensteen wordt nog steeds gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. Denk hierbij aan:

  • Amulet ter bescherming
  • Onder je kussen tegen nachtmerries
  • Wenssteen
  • Als ondersteuning bij magie, hoe meer gaten hoe sterker de magie


Hoe meer gaten, hoe meer magie..

Zelf gebruik ik de heksensteen op meerdere manieren. Als ik op pad ga om inkopen de doen voor Vintage Witch Shop neem ik er eentje mee. Terwijl ik in de tram zit wrijf ik met mijn duim over de steen met de klok mee. Ik wens dan dat ik de perfecte heksenketels, edelstenen en andere snuisterijen vind voor de shop. Ook heb ik een heksensteen gebruikt voor het zoeken van een nieuw huis. Van een vriendin had ik een prachtige heksensteen gekregen met daaraan een oude sleutel. Er gebeurde iets bijzonders.

Heksensteen als vurige voorspeller

Enige tijd geleden was het zaak dat ik zou verhuizen. Mijn huis was veel te duur en met het werk wat ik toentertijd deed, kon ik het in mijn eentje niet betalen. Via de post kreeg ik een prachtige heksensteen met sleutel toegestuurd van een heksenvriendin. IJverig ging aan het werk om mijn magie aan te wenden bij mijn huizenjacht. Ik kocht een bruine kaars, kerfde er de naam van de godin Hestia in (godin van huis en haard) en vulde de snedes met aarde. Aan de voet van de kaars hing ik het koord met de sleutel en de heksensteen. Het zag er prachtig uit en ik had er vertrouwen in. Toen ik even later de deur uitliep vond ik een klein plastic sleuteltje voor de deur. Ik kon mijn geluk niet op, dit zou gaan werken!

 

De vurige voorspeller

De komende 7 dagen zou ik mijn kaars branden. Op dag 3 was ik aan het werk achter mijn computer. Plotseling hoor ik een schroeiend geluid. Ik loop naar mijn altaar en zie dat in één keer de hele kaars is opgebrand en het koord met de sleutel verschroeid is. Direct bel ik een andere vriendin op. ‘Help, mijn kaars is in de fik gevlogen.. krijg ik nou geen huis?!’ Het leek erop dat ik niet zou gaan verhuizen. Teleurgesteld door het voorspellende resultaat heb ik het advies ter harte genomen; blijf maar zitten waar je zit. Nu, een jaar later, woon ik nog steeds op dezelfde plek met veel plezier en ik ga nergens meer heen.

-x-

Atropa
Urban Witches Rotterdam
instagram.com/urbanwitchesrotterdam

Urban Witches Rotterdam is nu...

Wij organiseren momenteel geen activiteiten.