Amy Schumer doet niet aan spirituele bullshit

Bill Nye, bekend als The Science Guy, legt uit in “Inside Amy Schumer” hoe vrouwen in de twintig het Universum zien als een Kosmische Krachtpatser die hun raad en daad geeft bij al hun problemen. Of zoals hij zegt “ That makes no fucking sense. I mean, that’s just bullshit. Fuck.”


No Bullshit, Ik houd van Amy Schumer. Ze houdt, net als ik, niet van Spirituele Bullshit.

Comedy Central / Via youtube.com

Na een wetenschappelijke verklaring over het universum, gezien door wetenschappers als een “chaotic collection of matter,” lijkt er een waanzinnige doorbraak te zijn voor jonge vrouwen over de hele wereld. Het Universum is een vraagbaak voor al je problemen. Je hoeft het slechts op je Pinterest Visionboard (check hier de mijne) te zetten, en hoppakee! Your wish is granted.

Ik vind het heerlijk als spirituele waarheden op de hak genomen worden, ondanks dat ik zelf sterk luister naar alle ’tekenen’ die het Universum mij geeft. Ik ben dus guilty as charged. Synchroniteiten, extreme toevalligheden en andere bijzonderheden kunnen namelijk heel handig zijn. Ik zie verbanden in gebeurtenissen en ervaar situaties die niet alleen toevallig zijn maar een overtreffende trap kennen. En ja, je moet een beetje gek zijn om daar in te geloven, of in ieder geval niet een complete scepticus. Ik houd namelijk van magie, want als we alles wetenschappelijk gaan verklaren verdwijnt de magie uit ons leven (maar niet de humor, hoor).

Maar waar zit de scheidslijn tussen een Spirituele Waarheid (always question that!) en Spirituele Bullshit? Laten we beginnen met je gezonde verstand, bekijk of jouw ’tekenen van het Universum’ enige vorm van een logisch verband hebben. Als je maar lang genoeg zoekt naar een ’teken’, geloof mij, je gaat hem krijgen. In de psychologie noemen we dat selectieve perceptie.

Selectieve perceptie of staat het in de sterren geschreven?

Volgens de psychologie is onze perceptie of waarneming namelijk altijd gekleurd. Selectieve perceptie zorgt ervoor dat we gebeurtenissen in ons leven niet altijd objectief waarnemen. Ieder mens heeft namelijk een eigen referentiekader, een soort systeempje om ons heen, waarin we alles kunnen herkennen omdat we het kennen. Stel je voor dat je een nieuwe kleur zou moeten bedenken of omschrijven. Dat zul je waarschijnlijk niet kunnen, omdat je het niet kent. Iets wat je nog nooit hebt meegemaakt, kun je tot op zekere hoogte ook niet herkennen. Alleen je empathie kan ervoor zorgen dat je je kunt verplaatsen in een situatie. Ons referentiekader is dus erg belangrijk in het toetsen van de ’tekenen’. Houd je jezelf voor de gek of staat er echt wat in de sterren geschreven?

Wanneer is het een ECHT teken van het Universum?

Dat kan alleen jij bepalen. Uit mijn eigen ervaringen kan ik wel wat pointers geven. De wetenschapper in mij is namelijk erg kritisch en sceptisch. De heks in mij daarentegen, gelooft iets meer in magie en sprookjes.. (zouden we toch met een reden en een taak hier op aarde zijn?).

1. Je lichaam herkent het.

Elke cel in je lichaam slaat op tilt bij het zien van het teken, je bent overweldigd, onder de indruk, flabbergasted. Iedere cel van je lichaam ervaart een sterk gevoel van innerlijk weten. En onthoud, if the truth is like a fart you have to force, it’s probably shit. Als het echt is, weet iedere cel van je lijf het.

Ooit had ik een vakantieliefde waar ik stapel op was, we woonden uiteraard ver bij elkaar vandaan en zagen elkaar nooit. Ons contact werd minder en minder. Tot een vroege ochtend in januari. Toentertijd waren mobieltjes net een beetje mainstream aan het worden en ik was trotse eigenaar van een Bosch 738, een enorme koelkast met een schel geluid. Mijn telefoon en ik waren uiteraard onafscheidelijk. Ik nam hem elke avond mee naar bed. Tot ik in een van deze nachten, de telefoon naast het bed hoorde vallen. Ik was slaperig maar ik hoorde de accu losschieten en over het laminaat heen kletteren. Ik was moe en sliep verder.

De volgende ochtend werd ik met een schrik wakker. Iedere cel van mijn lichaam wist het. Mijn vakantieliefde had gebeld. Hij stond op mijn voicemail en kwam naar mij toe. Ik wist het 100% zeker, geen enkele twijfel. Ik had de telefoon niet gehoord. Hij was niet afgegaan want de accu was eruit geschoten. Maar ik wist het zeker. Sterker nog, ik had nog nooit zo zeker iets geweten. Ik sprong mijn bed uit, sprintte naar beneden en belde met de huistelefoon naar mijn voicemail. ‘U heeft 1 voicemail bericht’, hoorde ik een damesstem zeggen. Mijn hart sloeg over en ik kreeg een steek in mijn buik.

Hij was het! Het was echt. Mijn intuïtie had me niet in de steek gelaten. Mijn vakantieliefde had mijn voicemail ingesproken en vertelde me zojuist dat hij onderweg was naar Rotterdam. Ik was verrast door de kracht van mijn intuïtie en mijn innerlijk weten. Op geen enkele manier kon verklaren hoe ik dit wist. Elke cel van lichaam wist het.

2. Je voelt je nederig

Omdat een echt teken zo overweldigend is, zal je een gevoel van nederigheid krijgen. Je bent onder de indruk van de vorm, de letterlijkheid of de manier waarop het teken in je leven is gekomen. Je voelt je klein en bijzonder, want de ervaring is op geen enkele logische manier te verklaren.

3. Het blijft zich herhalen

Als je net als ik, rete eigenwijs bent. Dan kun je natuurlijk eerst wat tekenen in de wind slaan. Ze zijn nog iets te subtiel of je rationaliseert het kapot. Een serieus teken blijft zich herhalen, totdat je er zelf gek van wordt. Ze worden opdringerig. En op het moment dat de ratio zo dominant blijft dat je het opgeeft, worden ze waarschijnlijk nog bizarder. Tenminste, als het echt belangrijke thema’s voor jouw ziel zijn. En dan bedoel ik niet de 11:11 en 22:22 op de klok, wat die komen iedere 24 uur voorbij. Engelen hebben wel wat beters te doen dan met jou communiceren via je wekker.

Laat me weten of je wat aan deze blog hebt of deel je eigen ervaringen met tekenen met mij.

Liefs + groetjes

Verder lezen..