Alledaagse stadshekserij in Rotterdam

curators:

presenting from:

opening hours:

price:

In de rubriek ‘Alledaagse stadshekserij in Rotterdam’ vertel ik over alles wat ik doe als stadsheks in Rotterdam. September zat vol magie. Deze maan vertel ik je over mijn bezoek aan het Mastbos, de viering van Mabon, de workshop Linkerhand en Rechterhand Magie en mijn studie naar Magie in Middeleeuwen. Daarnaast vertel ik je over het Eucalyptus stoombad en hoe je een herfstige duindoornsiroop maakt.

Herfst in het Mastbos

De herfst treed met rasse schreden in. Op zoek naar verbinding met natuur moet je als stadsheks er regelmatig op uit. Dit keer ging ik naar het Mastbos vlakbij Breda. Een bos vol naaldbomen. Om het verschil tussen naaldbomen te kunnen onthouden leerde ik een ezelsbruggetje tijdens een Keltische boomwandeling die ik eerder maakte; Solo Duo Legio. Solo betekent één naald zoals bij de spar (elke naald is apart). Duo betekent twee naalden (bij elkaar) zoals bij de dennenboom. Legio betekent meerdere naalden bij elkaar zoals bij de lariksboom. Let wel: de taxus is hier een uitzondering op!

Het Mastbos staat vol dennenbomen. De den wordt ook wel de pijnboom genoemd. Deze naam is afgeleid van het Latijnse pinus. Pinus is ook de geliefde van de Griekse god Pan. Pan wordt nogal snel verward met de duivel, omdat ze beide hoorntjes op de kop hebben en nogal harig zijn. Dennen worden ook wel Mastbomen genoemd omdat hier vroeger boten en vlotten van gemaakt worden.

Zelf bezoeken? Dit is het (navigatie) adres; Mastbos, Huisdreef 4, Breda.

 

Een stap in de heksenkring

Het bos bulkt van paddestoelen. Ik heb nog niet alle namen van de paddestoelen kunnen achterhalen. Op de camping op Goerree-Overvlakkee kwam ik een heksenkring tegen. Tot op heden weet men niet hoe het komt dat de paddestoelen een kring vormen. De mythe gaat dat op de plek waar heksenkring ontstaat, heksen gedanst hebben vermomd als katten. Hier komt de naam vandaan. Een heksenkring ontstaat vaak binnen één (magische) nacht, stap je erin dan kom je misschien nooit meer terug. Je zit gevangen in een andere dimensie (Donker, 2013).

Naast oranje is paars is dé kleur van de herfst. Een tip; Natuurmonumenten bedacht de Heideroutes, je kunt wandelen met de Natuur Routes App. Heide als vegetatie is ontstaan door de intensivering van landbouw. De kuddedieren van de boer vraten de omgeving kaal waardoor er niets meer kon groeien, behalve de heide! Christenen noemen niet-christenen weleens ‘heidenen’ en komt van de ‘heidebewoner’. De heidebewoner bleef trouw aan het platteland en wilde green christenen worden en bleef trouw aan zijn niet-christelijke tradities. Het Mastbos is een van de oudste bossen van ons land en bestaat sinds 1515. Het vieren van Mabon, het herfst-equinox. Moeder Aarde maakt haar baan om de zon heen. We zijn aangekomen op een belangrijk keerpunt; het Herfst-Equinox. Mabon wordt gevierd als dag en nacht in balans zijn, zij duren dus even lang. De zuid- en noordpool zijn van de zon afgedraaid en dat betekent dat het vanaf nu herfst is ons noordelijke land. In de natuur zie je dat de groente en fruit rijp zijn en klaar voor de oogst. Boeren konden vroeger de oogst verkopen en met dat geld losten ze hun schulden in bij de landeigenaar. De balans werd dus letterlijk en figuurlijk opgemaakt. Overvloed aan groente en fruit betekent natuurlijk ook feest. Er wordt dank uitgesproken en flink gegeten. Daarbij laten de bomen vanaf nu hun blad vallen. Omdat het kouder wordt kunnen bomen moeilijker water uit de (bevroren) grond halen via de wortels. Hierdoor valt het blad van de boom. Ook laten de bomen hun zaadjes vallen. De aarde is bezaaid met kastanjes, beukenootjes, hazelnoten en meer. Dieren eten er zoveel mogelijk op om een vet laagje te kweken die ze nodig hebben om te overwinteren. Andere dieren vertrekken naar meer zuidelijke oorden. Ook voor ons is het tijd om appels te plukken en de pracht aan paddestoelen (zoals in het Mastbos) te aanschouwen. Ga er dus op uit in dit prachtige seizoen!

Van zoet naar kwaad, maleficia en meer

 Mijn hoogtepunt deze maand was de workshop van Isabel Dunewitch over het werken met twee handen. Isabel is ook een stadsheks, uit de hofstad dan wel te verstaan. Deze workshop ging over beschermingsmagie en zelfverdediging. Een soort Defense Against The Dark Arts workshop. Ik had direct het gevoel dat ik naar page 394 moest bladeren. We bespraken de ethiek van deze magie en de algemene principes van verdediging en oorlogvoering. Methoden zoals reinigen, binden, terugsturen en breken van magie kwamen aan de orde als wel het creatief zijn met simpele materialen en planten.

 

Daadkracht en zelfverdediging

Wat mij bijzonder aansprak in de workshop van Isabel was de daadkrachtigheid en de stellingname die zij nam in haar werk. Ze begon de workshop met het uitleggen van ethische principes. Nu zijn de ethische principes mij bekend (ik volgde het vak op het HBO en ken de toepassing ervan in het sociale werk). Isabel begon direct over het benoemen van de termen ‘zwarte’ en ‘witte’ magie en dat die termen anno 2017 niet meer kunnen.

Ze spreekt liever over linker- en rechterhand magie, zoals dat in de westerse esoterie gebruikelijk is. Linkerhand magie wordt ook wel maleficia of kwade magie genoemd. Rechterhand magie zou ‘goede’ magie betekent. Deze definitie wordt vaak im frage getrokken omdat er niet zoiets is als goede of kwade magie. Het is hetzelfde met geld, het wordt pas goed of kwaad afhankelijk van wat je er mee doet. Linkerhand magie inzetten om je te beschermen is een vorm van zelfverdediging. Je laat je ook niet op je kop slaan op straat. Zo kan je je ook tegen een vloek beschermen.

Principieel en zonder jatwerk uit andere culturen

Isabel nam nog een aantal andere principes in acht. Zo maakte ze veel mensen bewust van cultural appropriationoftewel culturele toe-eigening. Bij culturele toe-eiging neem je elementen uit een cultuur die niet de jouwe is. Het probleem zit niet in het gebruik of het ‘lenen’ uit andere culturen. Het probleem zit aan de waardebepaling van hetgeen wat geleend wordt zodra dit gebeurd door de dominante (vaak witte) cultuur. 

Zo is de dromenvanger van de native Americans inmiddels een decoratief tierelantijntje geworden terwijl dit in hun cultuur een traditioneel object is van grote spirituele betekenis. De waarde en betekenis van de dromenvanger is door de commercie volledig teniet gedaan. Dit gebeurd uiteraard niet alleen met spirituele en culturele toe-eigening maar ook van zwarte cultuur bijvoorbeeld. Zo werd twerken pas populair toen Miley Cyrus het deed, hiervoor werd er op neer gekeken door voornamelijk de dominante ‘witte’ cultuur.

In onze superdiverse samenleving is het lastig om culturele toe-eigening te vermijden. Je kunt deel uitmaken van meerdere culturen. De Nederlandse cultuur (met name in grote steden) is sterk beïnvloed door andere culturen door het kolonialisme en arbeidsmigratie. Naar mijn inziens gaat het om een stuk bewustwording hierin en het respectvol omgaan met culturele elementen uit andere natuurreligieuze tradities die niet de jouwe zijn. Dit geldt ook voor het gebruik van onze natuurlijke bronnen en de attributen die je gebruikt in magische werk zoals bijvoorbeeld salie of edelstenen.

Smudgen kan ook zonder witte salie

Isabel merkte op dat het gebruik van witte salie voor smudging (ook een native americangebruik) totaal uit context wordt gebruikt door de meeste mensen. Smudging betekent niet veel meer dan ‘rook maken’. Door de populariteit van witte salie wordt de plant inmiddels bedreigd door alle wildpluk. Echter blijkt uit mijn onderzoek dat witte salie niet zozeer bedreigd is, maar wel onderdeel uitmaakt van een kwetsbaar eco-systeem o.a. als voeding van de bij. Alternatieven voor het reinigen van een ruimte zijn bijvoorbeeld; gewone salie, rozemarijn en bijvoet.

Deze workshop inspireerde mij direct om weer dieper de literatuur in te duiken en dat leidde mij weer terug naar een cursus waar ik ooit aan begonnen was.

Van inspanning naar ontspanning, in het eucalyptusbad

Na het weekend was ik wat grieperig geworden. Toen ik op Rotterdam CS aankwam heb ik direct een bosje verse eucalyptus gekocht bij de bloemenwinkel. Ik knoop het bosje eenvoudig met de elastiekjes vast aan de douchestang. Ik knijp even in de bladeren zodat de aroma’s vrij komen en doe de stop in de badkuip. 

Met het douchescherm maak ik een soort dichte cabine en zet de douche op z’n heetst aan zodat het lekker gaat stomen. Na 10 minuten zet ik de douche uit en doe ik met de andere kraam wat kouder water erbij zodat het bad een prettige temperatuur heeft. De heerlijke eucalyptus geur zorgt voor wat verlichting van mijn snotterige neusje. Even relaxen voordat de werkweek weer begint.

Terug de collegebanken in; Magie in de Middeleeuwen

Omdat mijn hoofd nooit stil staat heb ik iets opgepakt wat ik al lang had laten liggen. Mijn Magic in the Middle Agescursus die ik volg aan de Universitat de Barcelona via Coursera. De cursus geeft een historische weergave van magie weer. Zo wordt de definitie van magie gegeven en leer ik over superstitio (bijgeloof), kwade en goede magie, ketterij en natuurlijk hekserij. Hierbij wordt natuurlijk ook de rol van christelijke kerk en de inquisitie uitgebreid behandeld. Van de inquisitie wist ik natuurlijk al het een en ander zoals ik heb beschreven in mijn blog over Baskische magieInmiddels ben ik aanbeland in week 3 en ga ik aan de slag met From Magic To Witchcraft. Mijn eerste twee toetsen heb ik afgesloten met beide een 8,5, wat de Hermelien in mij natuurlijk gunstig stemtNu ben ik dol op historie en oude teksten maar hekserij is vooral veel doen. Laat dit oogst-seizoen zich daar nu uitstekend voor lenen.

Vieze handen van duindoorn

Nu het tijd is om te oogsten heb ik direct daad bij woord gevoegd en ben ik op zoek gegaan naar de duindoorn.

 

Duindoornsiroop is eenvoudig te maken. Maar het gaat niet zonder slag of stoot. De duindoorn heeft scherpe stekels en de bessen eraf plukken is een nasty karweitje. Op Facebook kreeg in de tip om de takken in te vriezen en daarna de bessen eraf te ‘slaan’. Voor de duindoornsiroop gebruikte ik het recept van Van Boven. Maar dan zonder de rozenbottels en rozemarijn. Wees zuinig met de hoeveelheid suiker erin. Hoewel de duindoorn enorm zuur is zorgt te veel suiker voor een te dikke siroop. Proeven is dus van belang!

See you in october, witches!

x- Atropa 

Urban Witches Rotterdam
instagram.com/urbanwitchesrotterdam

Urban Witches Rotterdam is nu...

Wij organiseren momenteel geen activiteiten.