10 tips voor stadshekserij in Rotterdam

De heks in de stad. Soms best lastig. Soms ontzettend tof. Maar hoe doe je dat nu? Stadshekserij? Ik geef je 10 tips voor stadshekserij + mooie krachtplekken in Rotterdam. Dit zijn mijn eigen persoonlijke plekjes (er zijn er natuurlijk meer). Happy Urban Witching!

1. Ontwikkel je verbinding met de stad en de stadsnatuur

Voor mij draait stadshekserij om verbinding met de stadsnatuur én de stadscultuur. Daarvoor moet je jouw plekje natuurlijk eerst leren kennen. Toen ik naar Rotterdam verhuisde kon ik de stad al goed maar heg en steg nog lang niet. Ik moest mijn hekserij opnieuw een plek geven. Ik ben begonnen op de meest logische plek; Het Park bij de Euromast. Ik ben het park eerst gaan leren kennen door er te wandelen en te hardlopen. Tijdens mijn wandelingen maakte ik aantekeningen en foto’s.

  • Welke bomen staan er?
  • Welke bloemen en kruiden groeien er?
  • Hoe lang bestaat het park al?
  • Welke beelden en monumenten zijn er?


Allemaal vragen die je op weg helpen verbinding te leggen met het park en de buurt erom heen. Soms staan er ook beelden of monumentjes in een park. Ik leer degenen kennen die ik relevant vind. Het kan helpen je lokale boswachter te vragen een rondleiding te verzorgen zodat je snel veel leert. Aan het Park ontdekte in mijn grootste parel; de historische tuin Schoonoord.

Zelf bezoeken? Je kunt het park betreden via de Westzeedijk en de Parkkade in Rotterdam. 

2. Ontdek de botanische tuinen en stadsboerderijen

Rotterdam heeft veel toffe plekken die gericht zijn op stadsnatuur. Mijn favoriet is de historische tuin Schoonoord aan het Park bij de Euromast. De tuin is verborgen en veel Rotterdammers kennen de plek niet. Je kan er in alle rust zitten en de tuin heeft meerdere bankjes waar je eventueel kan mediteren. Er staan heel oude bomen zoals de ruim 250 jaar oude Libanonceders. Er staat ook een enorm oude beuk (200 jaar),  er zijn moerascypressen en een zeer opvallende Gunnera. Mijn favoriet is de jasmijn die heerlijk geurt in de zomer. De tuin heeft ook oude venijnbomen, een Japanse ginko, een vijgenboom, een trompetboom, een vleugelnoot en een Amerikaanse tulpenboom. Omdat ze bomen zo oud zijn, vind ik ze zeer indrukwekkend. Het is echt een stille oase in de stad.

Hekserij Rotterdam

Wat ook erg leuk is zijn de kruidenmiddagen bij de Botanische Tuin in de Afrikaanderwijk. Vrijdag ga ik naar de Smeerwortelmiddag, de week erop gaat het over rozenbottel en vlierbessen. Naast deze botanische tuin kun je ook terecht bij het Arboretum Trompenburg en de Rotterdamse Munt.

Rondleiding volgen of zelf wandelen met de route-app? Check; www.tuinschoonoord.nl
Kruidenmiddag bezoeken? Check; Botanische Tuin Afrikaanderwijk

3. Maak kennis met je lokale goden en godinnen

Onlangs ben ik betrokken geraakt bij de Rotterdamse Krampuslauf, de Oostenrijkse variant op zwarte piet. Omdat ik erg geïnteresseerd ben in lokale goden en godinnen wilde ik graag deze traditie verrijken met Rotterdamse mythen. Dit bleek best een uitdaging. Na lang in het archief gesnorkeld te hebben ontdekte ik de Maasgod en de Rottenimf. Een lokale god en godin gekoppeld aan de rivieren in de stad. Inmiddels ben ik er helemaal ingedoken en heb ik de eigenschappen kunnen achterhalen. Door onderzoek te doen in je eigen stad kun je erachter komen wie er voor jou plaats bepalend is.

Wil je hier meer over weten? Op 17 november 2017 geef ik een lezing over de de Maasgod en de Rottenimf. 

4. Zoek gelijkgestemden op in jouw stad of wijk

Als heks in de stad heb je ook wel eens last van eenzaamheid. De anonimiteit, stress en drukte zorgt ervoor dat mensen elkaar soms juist lastig ontmoeten. Er is minder sociale controle dan in een dorp en je gaat al snel op in de mensenmassa. Het digitale tijdperk biedt natuurlijk veel mogelijkheden. Zo ben ik zelf lid van meerdere Zuid-Holland georiënteerde Facebookgroepen. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet:

HvdLL – De Hollandsche Hygge Sibbe: De sibbe voor heksen en heidenen in Zuid Holland

Pagans Zuid-Holland: Een groep voor paganisten (what’s in the name?) uit Zuid Holland

Boomwandelingen: Hier worden regelmatig boomwandelingen in gepost zoals die in de Dordtse Bieschbos.

Rijnmond pagans: Deze groep is bedoeld om gelijkgestemden in eigen omgeving te vinden en om evenementen, workshops e.d. die in buurt worden gegeven aan te kondigen.

5. Houd rekening met stadsgevaren

Met een grote stad, komen er grote gevaren. Ellende gebeurt overal maar als je onder het maanlicht elkaar in een stadspark ontmoet is het wel handig om gebruik te maken van een covencode. Ik verzoek de bezoekers van mijn Volle Maan Vieringen om met elkaar mee te fietsen in het donker. Als we buiten afspreken zorg ik ervoor dat we elkaar treffen op een goed verlichte open plek. Op deze manier doen we ons best voor elkaar te zorgen. Rotterdam blijft immers een plek waar er veel criminaliteit en andere nare dingen gebeuren.

De stad is natuurlijk ook een vieze plek. Zo ben ik zelf gek op (gematigd) wildplukken en zelf mijn ingrediënten verzamelen voor mijn nieuwe maanbad of duindoornsiroop. Maar wildplukken in de stad? Liever niet. De natuur is er al schaars en de planten en bloemen zijn doordrongen met uitlaatgassen, wildplasjes van mens en dier en andere viezigheid. Dat wil je vast niet.. Als je toch plukt; zorg dat het niet in een border is en check of het wel mag (het is officieel verboden). Wat kastanjes rapen kan geen kwaad natuurlijk.

Hekserij Rotterdam

6. Er op uit!

De stad heeft helaas niet alles te bieden. Rust, stilte en alleen zijn is schaars. Mijn favoriet plekken zijn het strand en het bos. Ik ga graag naar het strand aan de Tweede Maasvlakte en naar Slag Vlugtenburg (bij Hoek van Holland) vanwege de relaxte strandtentjes en rust in vergelijking met andere stranden.  Je schijnt op de Tweede Maasvlakte vaak fossielen te kunnen vinden, helaas heb ik zelf nog niets gevonden.

Daarnaast ga ik graag naar Goeree-Overvlakkee, waar je de Slikken van Goeree en de Kwade Hoek vind. Op de Slikken van Goeree grazen er gedurende het gehele jaar heckrunderen en Fjordenpaarden. Ook zijn er verschillende vogels, zoals kluten en strandplevieren. De Kwade Hoek dankt zijn naam aan de verraderlijke stroming en de zandbanken die vroeger voor de kust lagen. Schepen liepen er op vast en schippers waren opgelucht zodra ze voorbij deze kwaaien hoek waren. Verderop lag de ‘goede rede’ waar ze veilig aan konden meren. Nu is het een getijdengebied waar je volop rozenbottels en duindoornen kunt plukken. Tijdens eb en vloed kan het zijn dat sommige delen onbegaanbaar zijn. Kortom twee prachtige natuurgebieden.

Op mijn witchy-list staat ook nog een Volle Maan kanotocht in de Biesbosch in Dordrecht. Deze ga ik van de zomer eens doen.

Meer weten? Check de Kop van Goeree of de website van Nationaal Park de Biesbosch

 

7. Houd de culturele organisaties en hun agenda in de gaten

Geloof het of niet maar in Rotterdam is er zoveel te doen m.b.t. magie. Zo hadden we een kunstige Volle Maan in de Witte de Withstraat hangen en hing er in Showroom MAMA een portret van de Heks van Palermo berucht om haar tofanawater.

Ook nu zijn er volop dingen te doen. Het Wereldmuseum heeft onlangs de tentoonstelling ‘Powermask’ geopend. Het museum neemt je mee in werelden waar het masker een rol speelt. Het maker heeft verschillende functies waaronder de link tussen beeldende kunst en Afrikaanse maskers, het bovennatuurlijke en de rituelen rond maskers.

Powermask is van 1 september 2017 t/m 7 januari 2018 te zien in het Wereldmuseum in Rotterdam

Showroom MAMA opent op 17 november 2017 de tentoonstelling ‘Host’. Showroom MAMA brengt twee kunstenaarsduo’s samen. De werelden van de duo’s raken elkaar in de sterke verbinding met rituelen, fantasy, techno/cyber-heidenen, het occulte en chaos magick.

Dit jaar wordt de Krampuslauf wordt voor 5e keer gehouden op 1 december. Het Sinterklaasfeest bestaat al eeuwen en wordt op vele verschillende plekken gevierd. Het feest kent vele verschillende verschijningsvormen. Er is onveranderlijk sprake van mysterie een spel van geven en nemen, donker en licht, straf en beloning. Krampus brengt de energie van Zwarte Piet en maakt hierbij gebruik van traditie, geschiedenis, (lokale) context, creativiteit en inzet. Ze gaan hier volledig mee aan de wandel.

De Yoga op ’t Schouwburgplein is helaas net afgelopen. Maar geef de Facebook pagina een like zodat je direct op de hoogte bent van de yogaworkshops die van mei t/m september weer zullen plaatsvinden op het Schouwburgplein in Rotterdam. De ultieme plek voor de ZEN-heks.

NIFFO organiseert een leesavond vol Afrikaanse mythen. Op 2 november ben je van 18.30 -22.00 tot ben je welkom in de Leessalon in de Afrikaanderwijk in Rotterdam.

Hekserij Rotterdam

8. Gebruik slimme apps

Omdat de maan soms slecht zichtbaar is met alle hoogbouw, maak ik gebruik van verschillende apps. Op deze manier ben ik op de hoogte van de maanstand en houd ik meer voeling met de cycli van de natuur. Mijn favoriete apps zijn:

Moon App: deze app kan niet zo veel. Hij geeft de maanfases weer. Toch vind ik deze heel erg leuk. Hij stuurt je rond nieuwe en volle maan gekke berichtjes. Hij is gratis en beschikbaar voor iOs en Android.

iLuna: deze app is uitgebreider. Hij heeft een maankalender, inclusief de maanfases en in welk sterrenbeeld hij staat. Hij is gratis en beschikbaar voor iOs en Android.

Plantnet: deze app moet echt nog groeien dus ik gebruik hem wisselend. Het is een shazam voor planten en bloemen. Soms herkent hij direct de plant uit de database, soms krijg je eindeloos foute suggesties. Hij wordt gecrowsourced dus dat is tof! Tot nu toe herkent hij 6000 planten. Hij is gratis en beschikbaar voor iOs en Android.

9. Werk met de stadse energie

De stad heeft een hele krachtige energie. Denk aan files, verkeersgeraas, gezellige terrasjes of het bruisende uitgaansleven. Van deze energieën kun je ook gebruik maken in je magie en rituelen. Zo kan je Hecate prima aanroepen bij de kruising van de Mathenesserlaan en de Nieuwe Binnenweg. Wie weleens bij Café Ari of het Westerpaviljoen zit weet hoeveel ongelukken daar gebeuren. Je kunt ook juist vrolijke energie oproepen tijdens de Full Moon Babylon feesten in Podium Grounds. Waag een dansje en geniet van de Volle Maan energie. 

Op 3 november houden ze een benefiet feest voor de slachtoffers van de aardbeving in Mexico. Je danst en doet daarmee direct een financiële bijdrage aan de gedupeerden.  Wil je juist iets vast laten lopen? Werk dan met de energie van de Coolsingel, een plek waar er vrijwel altijd file staat. Wil je productiever zijn? Voltrek je ritueel aan kade van de Rotterdamse haven, niet lullen maar heksen zou ik zeggen.

10. Sta open voor superdiversiteit

Wellicht heb je op de website gelezen dat ik mij bezig houdt met superdiverse magie. Maar wat is dat? Superdiversiteit is een begrip uit de sociologie en betekent; diversiteit binnen diversiteit. Rotterdam kent een meerderheid aan minderheidsgroepen, mensen met een andere culturele achtergrond. Daarnaast is er plek voor verschillende religies, leeftijden, leefstijlen, seksuele voorkeuren en identificaties. Al deze diversiteit nemen veel invloeden met zich mee. Dat zie je terug in bijvoorbeeld eetcultuur maar ook in magie en hekserij.

Als je goed oplet zie je overal magie. Zo verkoopt een dierenwinkel op de Kruiskade ook dieren voor voodoo rituelen (dat is niets voor mij). Lopen de meeste mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond met een boos oogje of een Hamsa handje rond. Zowel het handje van Fatima als het boze oog wordt gebruikt als bezwering tegen het kwade. De Surinaamse gemeenschap kent haar winti’s enzovoorts. Als je leert kijken, zie overal magie.

In een superdiverse samenleving wordt je beïnvloed door elkaar (dat is overigens iets anders dat culturele toe-eigening). Leer van elkaar magie en rituelen. Help elkaar verder door gebruik te maken van elkaar invalshoeken en benaderingen.  Wil je zelf een bijdrage leveren vanuit jouw culturele achtergrond? Jouw input is van harte welkom tijdens een Volle Maan Viering.

-x-

Atropa
Urban Witches Rotterdam
instagram.com/urbanwitchesrotterdam

Meer Urban Witches ontmoeten? Meld je dan aan voor onze online coven.

Verder lezen..

Agenda
Atropa

Happy Samhain!

Heksje Weltevree schreef een stuk over Samhain. Ik ben jarig in november en een echte schorpioen. Misschien hou ik daarom wel zo van de herfst.

Lees verder >>